Frytki mrożone

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych.


Lista składników

Wszystkie frytki mrożone zawierają tłuszcz, ponieważ są one wstępnie podsmażane. W skrócie produkcja mrożonych frytek wygląda tak:

  • mycie, pÅ‚ukanie, obieranie
  • ciÄ™cie, sortowanie
  • blanszowanie, suszenie,
  • wstÄ™pne podsmażanie
  • chÅ‚odzenie i zamrażanie

Na ogół lista składników mrożonych frytek to ziemniaki i olej. Jednak znalazłam również frytki z różnymi dodatkami, które wg mnie są zbędne. Rozumiem, że skórka ma być chrupiąca, ale składy tych produktów mnie nie przekonują. Dlatego zostały ocenione negatywnie.

Kryteria oceny

  • pozytywnÄ… przyznaÅ‚am tylko jednemu produktowi, który zostaÅ‚ podsmażony na oleju rzepakowym i sÅ‚onecznikowym. Chociaż nie wiem czy nie powinien otrzymać również oceny neutralnej. Lepszym olejem do smażenia jest rzepakowy, dlatego postanowiÅ‚am wyróżnić ten produkt. Ale z drugiej strony zawiera również olej sÅ‚onecznikowy, który nie nadaje siÄ™ tak do koÅ„ca do smażenia.
  • neutralnÄ… przyznaÅ‚am wiÄ™kszoÅ›ci frytek - smażonych na oleju sÅ‚onecznikowym albo palmowym. Bo olej sÅ‚onecznikowy nie nadaje siÄ™ do smażenia, a palmowy zagraża lasom deszczowym.
  • negatywnÄ… ocenÄ™ przyznaÅ‚am frytkom ze zbÄ™dnymi skÅ‚adnikami.

Na jakim oleju smażyć?

Tłuszcz do smażenia powinien charakteryzować się:

  • jak najniższÄ… iloÅ›ciÄ… wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych (omega 6, a w szczególnoÅ›ci omega 3) - podczas smażenia kwasy te szybko siÄ™ utleniajÄ… i powstajÄ… z nich szkodliwe zwiÄ…zki.
  • jak najmniejszÄ… iloÅ›ciÄ… substancji katalizujÄ…cych proces utleniania (np. jonów metali) - przyspieszajÄ… niekorzystne zmiany w oleju podczas smażenia. Sporo takich zwiÄ…zków zawierajÄ… oleje nierafinowane, dlatego lepiej na nich nie smażyć (wyjÄ…tek to oliwa z oliwek). Podczas rafinacji usuwa siÄ™ fosfolipidy i jony metali, dlatego oleje rafinowane sÄ… bardziej stabilne i nadajÄ… siÄ™ do smażenia.
  • jak najwyższÄ… iloÅ›ciÄ… substancji o dziaÅ‚aniu antyoksydacyjnym (np. polifenoli, witaminy E) - nierafinowana oliwa zawiera bardzo dużo takich substancji, dlatego nadaje siÄ™ do smażenia. Natomiast rafinowana oliwa jest mniej stabilna (gorzej nadaje siÄ™ do smażenia), ponieważ podczas rafinacji zostaje usuniÄ™ta wysoka ilość antyoksydantów.

Spośród olejów roślinnych najbardziej stabilna oksydacyjnie jest oliwa z oliwek extra virgin i taką polecam wszystkim. Mniej stabilny, ale dalej całkiem niezły, jest olej rzepakowy rafinowany. Natomiast do smażenia o wiele gorzej nadaje się olej słonecznikowy.

Przypominam jeszcze, że do smażenia nie nadają się w ogóle margaryna i masło.

Mrożone frytki najlepiej jest wrzucić do piekarnika. Dlaczego? Podczas smażenia mrożonych produktów powstaje wiÄ™cej szkodliwych dla naszego zdrowia zwiÄ…zków. I na co dzieÅ„ powinno unikać siÄ™ smażenia - lepiej gotować, dusić, piec. 

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz