Skip to main content

Frytki mrożone

2021-06-13

Autor: Kamila Kweczke

Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych. Lista składników Wszystkie frytki mrożone zawierają tłuszcz, ponieważ są one wstępnie podsmażane. W skrócie produkcja mrożonych frytek wygląda tak: mycie, płukanie, obieranie cięcie, sortowanie blanszowanie, suszenie, wstępne podsmażanie chłodzenie i zamrażanie Na ogół […]

Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych.


Lista składników

Wszystkie frytki mrożone zawierają tłuszcz, ponieważ są one wstępnie podsmażane. W skrócie produkcja mrożonych frytek wygląda tak:

  • mycie, płukanie, obieranie
  • cięcie, sortowanie
  • blanszowanie, suszenie,
  • wstępne podsmażanie
  • chłodzenie i zamrażanie

Na ogół lista składników mrożonych frytek to ziemniaki i olej. Jednak znalazłam również frytki z różnymi dodatkami, które wg mnie są zbędne. Rozumiem, że skórka ma być chrupiąca, ale składy tych produktów mnie nie przekonują. Dlatego zostały ocenione negatywnie.

Kryteria oceny

  • pozytywną przyznałam tylko jednemu produktowi, który został podsmażony na oleju rzepakowym i słonecznikowym. Chociaż nie wiem czy nie powinien otrzymać również oceny neutralnej. Lepszym olejem do smażenia jest rzepakowy, dlatego postanowiłam wyróżnić ten produkt. Ale z drugiej strony zawiera również olej słonecznikowy, który nie nadaje się tak do końca do smażenia.
  • neutralną przyznałam większości frytek – smażonych na oleju słonecznikowym albo palmowym. Bo olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia, a palmowy zagraża lasom deszczowym.
  • negatywną ocenę przyznałam frytkom ze zbędnymi składnikami.

Na jakim oleju smażyć?

Tłuszcz do smażenia powinien charakteryzować się:

  • jak najniższą ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6, a w szczególności omega 3) – podczas smażenia kwasy te szybko się utleniają i powstają z nich szkodliwe związki.
  • jak najmniejszą ilością substancji katalizujących proces utleniania (np. jonów metali) – przyspieszają niekorzystne zmiany w oleju podczas smażenia. Sporo takich związków zawierają oleje nierafinowane, dlatego lepiej na nich nie smażyć (wyjątek to oliwa z oliwek). Podczas rafinacji usuwa się fosfolipidy i jony metali, dlatego oleje rafinowane są bardziej stabilne i nadają się do smażenia.
  • jak najwyższą ilością substancji o działaniu antyoksydacyjnym (np. polifenoli, witaminy E) – nierafinowana oliwa zawiera bardzo dużo takich substancji, dlatego nadaje się do smażenia. Natomiast rafinowana oliwa jest mniej stabilna (gorzej nadaje się do smażenia), ponieważ podczas rafinacji zostaje usunięta wysoka ilość antyoksydantów.

Spośród olejów roślinnych najbardziej stabilna oksydacyjnie jest oliwa z oliwek extra virgin i taką polecam wszystkim. Mniej stabilny, ale dalej całkiem niezły, jest olej rzepakowy rafinowany. Natomiast do smażenia o wiele gorzej nadaje się olej słonecznikowy.

Przypominam jeszcze, że do smażenia nie nadają się w ogóle margaryna i masło.

Mrożone frytki najlepiej jest wrzucić do piekarnika. Dlaczego? Podczas smażenia mrożonych produktów powstaje więcej szkodliwych dla naszego zdrowia związków. I na co dzień powinno unikać się smażenia – lepiej gotować, dusić, piec. 


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024