Batony proteinowe – jak wybrać najlepsze?

Porady zakupowe 30-01-2019
Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Batony proteinowe są bardzo modne, dlatego jest ich coraz więcej w sprzedaży. Tylko jak wybrać najlepszego (=najzdrowszego)? Możecie na nas liczyć, postanowiliśmy Wam pomóc w wyborze najlepszego batona.


Naturalna słodycz

Kolorowe opakowania przyciągają naszą uwagę, ale to nie one są najważniejsze. To, co powinno nas najbardziej interesować kryje się z tyłu: lista składników i wartość odżywcza. I jeśli baton proteinowy nie ma na pierwszym miejscu listy składników białka to lepiej go odłóż i poszukaj innego. Nie jesteśmy zwolennikami przesłodzonych produktów, dlatego idealnie byłoby bez dodatku cukru. Dobrym rozwiązaniem są naturalne „słodzidła”, czyli np. daktyle.

Dlaczego daktyle są lepsze od cukru?

  • Wspomagają układ nerwowy
  • Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
  • Zawierają błonnik, który reguluje pracę jelit
  • Są skarbnicą potasu, niezbędnego do prawidłowej pracy układu krążenia
  • Zawierają ok. 280 kcal w 100 gramach, a 100 gramów cukru białego to ok. 400 kcal!

Składniki na „nie”

Już wiesz, dlaczego zdrowszym rozwiązaniem są batony słodzone daktylami (albo innymi owocami). Pora dowiedzieć się, jakich składników powinieneś się wystrzegać.

Nie kupuj batoników proteinowych, które zawierają:

  • Utwardzone tłuszcze roślinne
  • Olej/tłuszcz palmowy
  • Cukry i substancje słodzące na początku składu – jeśli baton jest oblany czekoladą gorzką to cukier w składzie czekolady jest czymś normalnym, nie musisz się go obawiać.
  • Substancje konserwujące
  • Sztuczne aromaty

Pozytywne dodatki do batonów

Pożądanymi dodatkami do batoników są:

  • Orzechy (np. migdały, nerkowca, włoskie, laskowe) – są źródłem tłuszczów korzystnie wpływających na pracę całego organizmu
  • Gorzka czekolada (ale z dobrym składem, bez E 476 i tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy) – korzystnie wpływa na nasz nastrój i układ krwionośny
  • Inulina – to dodatkowa porcja błonnika wspierającego nasz układ trawienny
  • Suszone owoce (ale niesiarkowane) – to naturalna, zdrowa słodycz pełna składników mineralnych, witamin i błonnika
  • Kakao – korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia
  • Siemię lniane – pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego

Wegańskie batoniki?

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegańską. Okazuje się, że wcale nie jest tak łatwo znaleźć wegańskie słodycze. Większość czekolad i batonów zawiera mleko albo produkty mleczne. Dotyczy to zwłaszcza batonów proteinowych. Praktycznie wszystkie zawierają białko serwatkowe. Dlatego cieszymy się, że niektórzy producenci myślą również o weganach. I uwaga! Znaleźliśmy wegańskiego batona proteinowego z idealnym składem od Purella – Be Raw! Vegan protein.

Poznaj listę składników batona Be Raw! Vegan Protein: białko migdałowe 30,2%, daktyle 25,2%, syrop daktylowy, gorzka czekolada 14% (miazga kakaowa 86%, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, emulgator: lecytyna rzepakowa, wanilia), migdały 5%, orzechy nerkowca 5%, siemię lniane 5%, wanilia.

Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Dlaczego?

  • Białko migdałowe zamiast serwatkowego
  • Gorzka czekolada z rewelacyjnym składem
  • Naturalnie słodki – posłodzony daktylami
  • Daktylami dodatkiem migdałów i orzechów nerkowca
  • Z dodatkiem siemienia lnianego
  • Całości dopełnia wanilia.

Czy można chcieć czegoś więcej? Jest to rewelacyjny baton, warty Twojej uwagi. Jest naturalnym źródłem magnezu i wapnia! Można go kupić m.in. w Rossmannie.

Zapamiętaj! Zawsze czytaj skład i nie kupuj kota w worku!

 

*artykuł sponsorowany

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz