9 zasad zdrowszego grillowania

Porady zakupowe 17-04-2024
Autor: Daria Golba Udostepnij artyku艂:

Jaki jest narodowy sport Polak贸w? Grillowanie, oczywi艣cie! ;) Pocz膮tek maja to dla wielu os贸b sygna艂 do rozpocz臋cia sezonu grillowego. Wybieraj膮 nowy sprz臋t, szukaj膮 smacznych przepis贸w i powoli testuj膮 kulinarne sztuki. Je艣li zastosujesz si臋 do poni偶szych rad, to mo偶esz by膰 pewien, 偶e Twoje potrawy b臋d膮 nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.


Uwa偶aj na przypalone jedzenie

Jedzenie spalonych "na w臋giel" cz臋艣ci przygotowywanych produkt贸w to nie jest dobry pomys艂. Udowodniono, 偶e cz臋ste spo偶ywanie przypalonego jedzenia zwi臋ksza ryzyko wyst膮pienia raka 偶o艂膮dka a偶 3-krotnie. W sezonie grillowym zwr贸膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na to, czy potrawa, kt贸r膮 podajesz, nie jest czasem przypalona.

Unikaj kontaktu jedzenia z dymem

Bezpo艣rednia styczno艣膰 produkt贸w z dymem z grilla powoduje, 偶e do jedzenia przedostaj膮 si臋 rakotw贸rcze substancje. Mo偶esz u偶y膰 tacek do grillowania, ale najlepiej wybra膰 inne ni偶 aluminiowe (np. stalowe). Aluminium przedostaje si臋 do 偶ywno艣ci i niestety mo偶e powodowa膰 zaburzenia hormonalne lub przyczynia膰 si臋 do rozwoju r贸偶nych chor贸b w przysz艂o艣ci (Alzheimer, Parkinson).

Dbaj o czysto艣膰

Z dw贸ch powy偶szych powod贸w powiniene艣 dba膰 r贸wnie偶 o czysto艣膰聽rusztu w swoim grillu. Nawet je艣li u偶ywasz tacek, to warto po ka偶dym spotkaniu staranie wyczy艣ci膰 grill. Ewentualne przypalone resztki i t艂uszcz nie tylko nie wygl膮daj膮 apetycznie, ale mog膮 przyczyni膰 si臋 do wi臋kszej produkcji rakotw贸rczych zwi膮zk贸w.

Unikaj 鈥瀏otowc贸w鈥

Ta zasada dotyczy zar贸wno kupowania ju偶聽przyprawionego mi臋sa, jak i r贸wnie偶 gotowych mieszanek przyprawowych. Marynaty do mi臋sa mog膮 mie膰 sporo soli oraz wiele dodatk贸w do 偶ywno艣ci (w tym m.in. wzmacniacze smaku), dlatego je艣li masz mo偶liwo艣膰, to postaw na domowe marynowanie. Ewentualnie przed wyborem produktu wczytaj si臋 w sk艂ad i wybieraj ten najprostszy.

Je艣li ju偶 si臋gasz po gotow膮 mieszank臋 przypraw na grilla to sprawd藕, czy to rzeczywi艣cie przyprawy, a nie tylko wzmacniacze smaku i s贸l. Do niekt贸rych dodawany jest tak偶e cukier, kt贸ry z grillowaniem na pewno si臋 nie kojarzy.

Postaw na l偶ejsze opcje

Zamiast marynowanej kark贸wki lub boczku mo偶esz przygotowa膰 pier艣 z kurczaka lub szasz艂yki. Sklepowy sos czosnkowy bogaty w t艂uszcze nasycone mo偶esz zast膮pi膰 domowym na bazie jogurtu. Mo偶esz te偶 wybra膰 kie艂baski drobiowe lub wersje vege zamiast opcji wieprzowych.

Pami臋taj o warzywach

Wykorzystuj papryk臋, cukini臋, cebul臋, bak艂a偶ana do stworzenia szasz艂yk贸w lub po prostu do zgrillowania z oliw膮 i zio艂ami. Przygotuj sa艂atk臋 warzywn膮 jako dodatek do mi臋s z grilla. Dzi臋ki temu nasycisz si臋 na d艂u偶ej oraz dostarczysz b艂onnika i witamin.

Sprawd藕 sk艂ad sosu

Producenci wychodz膮 na przeciw naszym potrzebom i tworz膮 coraz to nowsze i bardziej wymy艣lne sosy idealnie pasuj膮ce do grillowego przyj臋cia. Zanim po nie si臋gniesz, to koniecznie sprawd藕 sk艂ad i tabel臋 warto艣ci od偶ywczych. Czy nie ma w nim za du偶o niepotrzebnych substancji? Je艣li nie, to dobrze, ale zanim w艂o偶ysz produkt do koszyka, sp贸jrz jeszcze na cen臋 produktu. Czasem musimy zap艂aci膰 wi臋cej tylko dlatego, 偶e musztarda czy ketchup ma鈥 inn膮 etykiet臋.

Jedz r贸偶norodnie

Wiele os贸b zapomina, 偶e grillowanie to nie tylko kie艂baski i kark贸wki. Cho膰 si臋gamy po coraz bardziej wymy艣lne przepisy, to ci膮gle na grillu kr贸luje mi臋so. Nie ma w tym nic z艂ego, o ile b臋dziesz pami臋ta膰 o prawid艂owych proporcjach w posi艂ku (czyli do 艣redniej kie艂baski du偶a gar艣膰 sa艂aty). Warto pami臋ta膰, 偶e grillowa膰聽mo偶emy tak偶e warzywa: papryka, cukinia, bak艂a偶an. A tak偶e sery! 艢wietnie nadaje si臋 do tego nasz polski oscypek, ale i inne sery z grilla s膮 niczego sobie, a jak urozmaicaj膮 letnie przyj臋cie! A je艣li chcesz pozosta膰 "wierny" kie艂basom - wybieraj tak膮 z dobrym sk艂adem i wysok膮 zawarto艣ci膮 mi臋sa.

Uwa偶aj na alkohol i s艂odkie napoje

Cz臋sto przy grillowym stole nie mo偶e zabrakn膮膰 czego艣 procentowego. Szczeg贸lnie popularne jest piwo, kt贸rym przecie偶 mo偶na od razu polewa膰 kie艂baski. Pami臋taj jednak o umiarze. Po pierwsze, alkohol to kalorie. I to ca艂kiem spore. Ma艂e piwo to ok. 120 kcal, a lampka wina s艂odkiego 150 kcal. Alkohol utrudnia odczuwanie syto艣ci, a wr臋cz pobudza apetyt. A nadmiar alkoholu i nadmiar jedzenia, to bardzo nieprzyjemny stan nast臋pnego dnia.

Uwa偶aj te偶 na s艂odkie napoje. Miej na uwadze fakt, 偶e w du偶ych ilo艣ciach dostarczaj膮 one sporo kcal i cukru. Mo偶esz zamienia膰 tradycyjne warianty na wersje "0" lub samodzielnie przyrz膮dzi膰 lemoniad臋/ herbat臋 mro偶on膮/ wod臋 s艂odzon膮 ksylitolem z owocami.

Umiar przede wszystkim

Je艣li chcesz, 偶eby grillowanie wysz艂o Ci na zdrowie, to pami臋taj o umiarze r贸wnie偶 w jedzeniu. Potraktuj potrawy z grilla jako zwyk艂y posi艂ek. Pami臋taj, druga kie艂baska smakuje tak samo jak pierwsza, wi臋c czy naprawd臋 musisz si臋ga膰聽po kolejn膮? Z drugiej strony maj贸wka to nie Wigilia, nie trzeba pr贸bowa膰 wszystkich potraw. Je艣li poczujesz si臋 najedzony, po prostu zako艅cz posi艂ek i odczekaj chwil臋, zanim do艂o偶ysz kolejn膮 porcj臋.

Smacznego i zdrowego grillowania! :)

Komentarze

Wakacje czas zacz膮膰! - Czytamy Etykiety

[…] W tym temacie mam dla Ciebie ogrom wskaz贸wek - kliknij i sprawd藕, jak zdrowo grillowa膰 […]

Dodaj komentarz