Sos sojowy to brązowy płyn, wytwarzany ze sfermentowanych przy pomocy grzybów Aspergillus oryzae (w Japonii określane jako koji) ziaren soi i – zależnie od rodzaju sosu – pszenicy z dodatkiem wody i soli, która nadaje słony smak. Sos przez kilka miesięcy dojrzewa, następnie jest odcedzany i butelkowany. Jako, że jest on bardzo słony, spokojnie może zastępować sól – świetnie wzbogaca smak różnych dań – nie tylko azjatyckich! Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, możecie dodać go do wielu innych potraw, również naszych tradycyjnych, polskich.
Kryteria oceny
Większość sosów ma podobny skład: woda, soja, pszenica, sól. Sosy z takim składem otrzymały ocenę pozytywną. Sosy z dodatkiem mąki pszennej albo skrobi otrzymały ocenę neutralną. Jest również wiele wersji z obniżoną ilością soli, ale w zamian zawierają one dodatek cukru. Na grafikach zaznaczony został cukier na pomarańczowo, żeby zwrócić tylko Waszą uwagę na to, że on się tam znajduje. Jego dodatek nie jest wysoki.
pozytywna dla sosów bez zbędnych składników. Otrzymały ją również sosy z dodatkiem cukru (wersje z obniżoną ilością soli), ponieważ jego dodatek nie jest wysoki.
neutralna dla sosów z dodatkiem mąki pszennej albo skrobi.
negatywna dla sosów z gorszym składem - z konserwantami i wzmacniaczami smaku. Sos Healthy Boy nie jest sosem sojowym, dlatego otrzymał ocenę negatywną. Jest syropem cukrowym z dodatkiem sosu sojowego. Natomiast ocena Sosu Tao Tao mniej soli waha się między negatywną a neutralną.
Więcej na temat sosów sojowych przeczytacie w artykule - klik.
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych. Lista składników Wszystkie frytki mroż
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych daÅ„ – bardzo popularne sÄ… zupy pomidorowe. KrólujÄ… zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne staÅ‚y siÄ™ gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację! Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwy
Wiadomo, że najlepszym rozwiÄ…zaniem sÄ… domowe sosy, ale czasem można pójść na skróty 🙂 Dlatego postanowiÅ‚am przejrzeć sklepowe sosy tatarskie. W poszukiwaniu sosu idealnego OkazaÅ‚o siÄ
Mleczne Kanapki reklamowane sÄ… jako zdrowe przekÄ…ski, a nie jako zwykÅ‚e ciastka. Reklama ma ogromnÄ… moc, dlatego te produkty podbiÅ‚y serca rodziców… Jednak czy sÅ‚usznie? Kryteria oceny Ma
Po przejrzeniu składów sosów czosnkowych stwierdzam, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie go samemu. Najbardziej dziwi mnie bardzo niska ilość czosnku (chociaż w warunkach domowych też n
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.