Sosy sojowe – zestawienie

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Sos sojowy to brązowy płyn, wytwarzany ze sfermentowanych przy pomocy grzybów Aspergillus oryzae (w Japonii określane jako koji) ziaren soi i – zależnie od rodzaju sosu – pszenicy z dodatkiem wody i soli, która nadaje słony smak. Sos przez kilka miesięcy dojrzewa, następnie jest odcedzany i butelkowany. Jako, że jest on bardzo słony, spokojnie może zastępować sól – świetnie wzbogaca smak różnych dań – nie tylko azjatyckich! Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, możecie dodać go do wielu innych potraw, również naszych tradycyjnych, polskich.

Kryteria oceny

Większość sosów ma podobny skład: woda, soja, pszenica, sól. Sosy z takim składem otrzymały ocenę pozytywną. Sosy z dodatkiem mąki pszennej albo skrobi otrzymały ocenę neutralną. Jest również wiele wersji z obniżoną ilością soli, ale w zamian zawierają one dodatek cukru. Na grafikach zaznaczony został cukier na pomarańczowo, żeby zwrócić tylko Waszą uwagę na to, że on się tam znajduje. Jego dodatek nie jest wysoki.

  • pozytywna dla sosów bez zbÄ™dnych skÅ‚adników. OtrzymaÅ‚y jÄ… również sosy z dodatkiem cukru (wersje z obniżonÄ… iloÅ›ciÄ… soli), ponieważ jego dodatek nie jest wysoki.
  • neutralna dla sosów z dodatkiem mÄ…ki pszennej albo skrobi.
  • negatywna dla sosów z gorszym skÅ‚adem - z konserwantami i wzmacniaczami smaku. Sos Healthy Boy nie jest sosem sojowym, dlatego otrzymaÅ‚ ocenÄ™ negatywnÄ…. Jest syropem cukrowym z dodatkiem sosu sojowego. Natomiast ocena Sosu Tao Tao mniej soli waha siÄ™ miÄ™dzy negatywnÄ… a neutralnÄ….

Więcej na temat sosów sojowych przeczytacie w artykule - klik.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz