Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

Porady zakupowe 20-04-2020
Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Jest tyle korzyści płynących ze spożywania nasion roślin strączkowych! Jednak wiele osób obawia się ich spożywania ze względu na ich wzdymające właściwości. Mam dobre wieści: można zminimalizować te nieprzyjemne dolegliwości!

Jak przygotowywać potrawy z nasionami roślin strączkowych?

  • pamiętaj, żeby je długo moczyć (najlepiej w gorącej wodzie), ale nie gotuj ich w wodzie, w której były moczone
  • podczas gotowania strączków możesz doprowadzić wodę do wrzenia, a potem wylać ją i wlać nową wodę
  • w trakcie gotowania pojawią się na powierzchni tzw. szumowiny - usuń je
  • używaj odpowiednich przypraw, np. kminku, majeranku

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz