Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

Porady zakupowe 20-04-2020
Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Jest tyle korzyści płynących ze spożywania nasion roślin strączkowych! Jednak wiele osób obawia się ich spożywania ze względu na ich wzdymające właściwości. Mam dobre wieści: można zminimalizować te nieprzyjemne dolegliwości!

Jak przygotowywać potrawy z nasionami roślin strączkowych?

  • pamiÄ™taj, żeby je dÅ‚ugo moczyć (najlepiej w gorÄ…cej wodzie), ale nie gotuj ich w wodzie, w której byÅ‚y moczone
  • podczas gotowania strÄ…czków możesz doprowadzić wodÄ™ do wrzenia, a potem wylać jÄ… i wlać nowÄ… wodÄ™
  • w trakcie gotowania pojawiÄ… siÄ™ na powierzchni tzw. szumowiny - usuÅ„ je
  • używaj odpowiednich przypraw, np. kminku, majeranku

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz