Kawy zbożowe

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Kawa zbożowa jest napojem otrzymywanym ze zbóż, z ewentualnym dodatkiem cykorii czy buraka cukrowego.

Kawa zbożowa jest źródłem błonnika pokarmowego, w którym znaczną część stanowi frakcja rozpuszczalna. Dzięki niemu rozwijają się pożyteczne bakterie, a także obniża się stężenie cholesterolu.

Ziarna zbóż, z których jest otrzymywana, są źródłem składników przeciwutleniających, tj.: polifenoli, a także kwasu fitynowego (może zmniejszać przyswajanie niektórych składników mineralnych).

Kawa zbożowa zawiera często cykorię (niektóre składają się w 100% z cykorii), która jest źródłem inuliny. Pełni ona funkcję błonnika pokarmowego.

Wszystkie kawy zbożowe otrzymały ocenę pozytywną.

Smakowe kawy zbożowe

Kryteria oceny

  • pozytywna dla kawy bez dodatku cukru i zbÄ™dnych skÅ‚adników, czyli dla Dary Natury.
  • neutralna dla kaw z dodatkiem cukru.

Komentarze

Iwona

Dziękuję za to zestawienie składów kaw zbożowych. Piję Inkę i Anatola (klasyczne). Dobrze wiedzieć, że są też inne o dobrym składzie.

Kamila Kweczke

Caro zawiera słód jęczmienny, który jest źródłem cukrów.

Basia

Zastanawia mnie skąd się bierze taka gigantyczna różnica w ilości cukru pomiedzy klasyczna Inką a Caro.

Dodaj komentarz