Brzoskwinie w syropie

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Brzoskwinie w syropie są częstym dodatkiem do różnych ciast, najczęściej do serników. Przyjrzałam się ich składom i tak naprawdę niewiele się różnią między sobą. Zazwyczaj skład wygląda następująco: brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Jednak udało mi się znaleźć dwie perełki.


Kryteria oceny

  • pozytywna dla dwóch pereÅ‚ek: LaSelva i Batom - nie zawierajÄ… dodatku kwasu cytrynowego. Dodatkowy atut to sÅ‚oiki zamiast puszek - jest bardziej ekologicznie!
  • neutralna dla poprawnych skÅ‚adów, czyli dla brzoskwiÅ„ z kwasem cytrynowym, ale bez syropu glukozowo-fruktozowego. Można je Å›miaÅ‚o kupować.
  • negatywna dla brzoskwiÅ„ sÅ‚odzonych cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym. 

Nie mamy pojÄ™cia, po co dodajÄ… do brzoskwini syrop glukozowo-fruktozowy - tzn. domyÅ›lamy siÄ™, że bÄ™dzie "sÅ‚odziej" i taniej... Ale czy o to w tym chodzi? Chyba nie. 

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz