Dodatki do żywności
Kolorem pomarańczowym zaznaczyłam regulatory kwasowości, ale nie oznacza to, że są one szkodliwe. W tym przypadku są one BEZPIECZNE dla naszego organizmu.
Kwas cytrynowy (E 330)
Często zaznaczamy go w zestawieniach i zawsze podkreślamy, że nie oznacza to, że jest to szkodliwy składnik. Po prostu można go zastąpić sokiem z cytryny, który jest korzystniejszy dla naszego organizmu, ale o wiele droższy dla producenta. Nic dziwnego, że większość z nich stawia na kwas cytrynowy - jest wygodniejszy w użyciu i tańszy. Według przeróżnych badań kwas cytrynowy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie, ale w bardzo wysokich ilościach, niespotykanych w żywności.
Jednak, jeśli inny producent zastosował sok z cytryny to zazwyczaj postanawiam go wyróżnić oceną pozytywną, a pozostałe produkty po prostu dostają ocenę neutralną. I nie oznacza to, że są one złe. Po prostu mogłoby być jeszcze lepiej.
Kwas mlekowy (E 270)
Jest nieszkodliwy, produkowany z serwatki, skrobi kukurydzianej, ziemniaków i melasy.  Ma duże właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe i przeciwgnilne. Stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelit i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego. Dlatego tego składnika absolutnie nie trzeba się obawiać. Jednak został on zaznaczony na pomarańczowo, bo jest regulatorem kwasowości.
Kwas askorbinowy (E 300)
To syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Korzystnie wpływa na organizm ludzki, dlatego tego składnika nie należy unikać. Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.
Kryteria oceny
- pozytywna dla oliwek BEZ żadnych regulatorów kwasowości. Na uwagę zasługują również oliwki z Biedronki, ponieważ nie zawierają kwasu cytrynowego. Tutaj ocena się waha.
- neutralna dla pozostałych oliwek - możesz je śmiało kupować. Kolejność produktów przypadkowa, bo mają podobne składy. Kieruj się przede wszystkim swoim smakiem.
- negatywna dla jednego produktu, ponieważ zawierał dodatek glutaminianu sodu.