Serki wiejskie – porównanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Serki wiejskie są w ostatnim czasie bardzo popularne. Upodobali sobie je szczególnie sportowcy oraz osoby, które prowadzą diety odchudzające. Na Waszą prośbę przygotowałyśmy porównanie serków wiejskich naturalnych.


Serki wiejskie nieznacznie tylko różnią się między sobą składami. Większość z nich składa się głównie z twarogu, śmietanki oraz kultur bakterii kwasu mlekowego. W niektórych śmietankę zastąpiono jogurtem - jednak dla produktu nie robi to większej różnicy. Dużym plusem jest to, że w żadnym serku wiejskim nie znalazłyśmy mleka w proszku. W kilku pojawiły się białka mleka, które nie są szkodliwym dodatkiem, ale zaznaczyłyśmy je jako zbędne - a ocenę obniżyłyśmy do neutralnej, dla rozróżnienia, ponieważ nie jest to konieczny dodatek i jak widać po większości serków, można zrobić taki serek bez niego :) bardziej zastanawialyśmy się w przypadku serka wysokobiałkowego - ponieważ tam ten dodatek jest uzasadniony, jednak uznałyśmy, że to ujednolicimy.

Zwróćcie uwagę na serek Mlecza Zagroda - tam nie ma w składzie wymienionego gotowego twarogu, jest on za to rozróżniony na mleko i podpuszczkę, a więc składniki potrzebne do zrobienia twarogu. Nie ma tu żadnej nieprawidłowości ani błędu na liście składników :)

Zalety serków wiejskich

Serki wiejskie są dobrym źródłem wapnia, a także pełnowartościowego białka. Właściwie jest to głównie białko, które przy niewielkiej ilości kalorii (ok. 97 kcal/100 g, a w przypadku serków chudych - 72 kcal/100 g) stanowi świetny produkt dla osób odchudzających się. Białko przyspiesza przemianę materii, co także stanowi ważny aspekt w przypadku diet odchudzających. Serki wiejskie świetnie smakują z pomidorami, rzodkiewką czy też ogórkami. Pasują do niego także orzechy i suszone owoce.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz