Budynie czekoladowe

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Budyń to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam, że uwielbiałam wszystkie dostępne wtedy smaki - a najbardziej chyba czekoladowy i waniliowy. Z biegiem lat upodobania smakowe nieco się zmieniły, ale wiem, że jest wiele osób, które pałają do budyniu podobną miłością, jak ja w dzieciństwie.


Jak zatem wybrać budyń z najlepszym składem? Standardowo, najlepiej sprawdzi się tutaj reguła: "im krócej, tym lepiej". W sklepach są dostępne budynie, które mają np. tylko dwa, trzy składniki. Należą do nich: Amylon (ten w dodatku jest ekologiczny), Wodzisław i Cykoria. Te trzy budynie dostały ocenę pozytywną - zawierają tylko skrobię i kakao - bez cukru i sztucznych dodatków.

W przypadku czekoladowych budyniów, nie ma konieczności stosowania sztucznych aromatów - w końcu każdy z nich zawiera kakao, więc teoretycznie wszystkie powinny być w smaku choć trochę czekoladowe. Niektórzy producenci jednak nadal dodają do swoich budyniów aromaty. Podejrzewamy, że wiąże się to z niewielką ilością prawdziwego kako - co oznacza, że producent oszczędził na jakości. Takim produktom, które mają dodatek aromatu czy zagęstników, daliśmy neutralną ocenę.

Jeszcze pozostaje kwestia cukru - zauważyłam tendencję, że dodaje go do swoich budyniów coraz mniej producentów, ale są też tacy, którzy to cały czas robią. Dałam im ocenę neutralną - ponieważ bezcukrowy budyń można posłodzić dowolnym, zdrowszym niż cukier słodzikiem.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz