Cukierki owocowe

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Nawet nie wiecie jak ciężko było stworzyć zestawienie cukierków owocowych. Długo myślałam, które składniki powinny zostać zaznaczone na czerwono czy też pomarańczowo. Bo przecież cukierki - jak sama nazwa wskazuje- to cukier... Ale jednak w sprzedaży są cukierki na bazie korzystniejszych dla naszego zdrowia (a zwłaszcza dla dzieci) zamienników cukru - ksylitolu, czy też glikozydów stewiolowych. Z tego względu cukier, syrop glukozowy i syrop glukozowo-fruktozowy zaznaczyłam kolorem czerwonym.


Kolor czerwony w składnikach

Zaznaczyłam powyższe cukry na czerwono, ponieważ można je zastąpić innymi substancjami słodzącymi. Na czerwono zaznaczyłam również kwasy - gdyby cukierki nie zawierały tak wysokich ilości cukru/substancji słodzących to tak naprawdę nie byłyby one potrzebne. I uważam, że dobrym zamienników kwasów jest po prostu sok z cytryny. Ale jego użycie jest bardziej problematyczne i kosztowne. Również sztuczne aromaty zostały zaznaczone na czerwono, bo można zamiast nich użyć albo więcej soków, albo naturalne aromaty.

Kolor pomarańczowy

Na pomarańczowo zaznaczyłam substancje słodzące inne niż cukry. Chciałam zaznaczyć, że wszystkie cukierki są przede wszystkim słodkie. Czyli jeśli ktoś pragnie odzwyczaić się od słodkiego to zastępowanie cukru - substancjami słodzącymi nie pomoże mu od odzwyczajenia się od cukru. Jednak jeśli ktoś chce po prostu zamienić cukier na np. ksylitol to będzie dobre rozwiązanie. Ale podkreślam - cukierki powinny być sporadyczne bardzo rzadko, na pewno nie codziennie ani nie kilka razy w tygodniu.

Kolor niebieski

Na niebiesko zostały zaznaczone witaminy i składniki mineralne. Producenci sprytnie dodają do słodkich cukierków substancje wzbogacające i reklamują swoje produkty jako korzystnie wpływające na zdrowie ("łakocie i witaminy"...). Według mnie taki zabieg ma sens wtedy, kiedy zamiast cukru cukierki zawierają właśnie ksylitol.

Kryteria oceny

  • pozytywna - dla cukierków bez dodatku cukru.
  • neutralna dla cukierków sÅ‚odzonych cukrem i syropem glukozowym, z odrobinkÄ™ lepszym skÅ‚adem od pozostaÅ‚ych, które otrzymaÅ‚y oceny negatywne.
  • negatywna dla pozostaÅ‚ych cukierków.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz