Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Zaznaczyłam powyższe cukry na czerwono, ponieważ można je zastąpić innymi substancjami słodzącymi. Na czerwono zaznaczyłam również kwasy - gdyby cukierki nie zawierały tak wysokich ilości cukru/substancji słodzących to tak naprawdę nie byłyby one potrzebne. I uważam, że dobrym zamienników kwasów jest po prostu sok z cytryny. Ale jego użycie jest bardziej problematyczne i kosztowne. Również sztuczne aromaty zostały zaznaczone na czerwono, bo można zamiast nich użyć albo więcej soków, albo naturalne aromaty.
Na pomarańczowo zaznaczyłam substancje słodzące inne niż cukry. Chciałam zaznaczyć, że wszystkie cukierki są przede wszystkim słodkie. Czyli jeśli ktoś pragnie odzwyczaić się od słodkiego to zastępowanie cukru - substancjami słodzącymi nie pomoże mu od odzwyczajenia się od cukru. Jednak jeśli ktoś chce po prostu zamienić cukier na np. ksylitol to będzie dobre rozwiązanie. Ale podkreślam - cukierki powinny być sporadyczne bardzo rzadko, na pewno nie codziennie ani nie kilka razy w tygodniu.
Na niebiesko zostały zaznaczone witaminy i składniki mineralne. Producenci sprytnie dodają do słodkich cukierków substancje wzbogacające i reklamują swoje produkty jako korzystnie wpływające na zdrowie ("łakocie i witaminy"...). Według mnie taki zabieg ma sens wtedy, kiedy zamiast cukru cukierki zawierają właśnie ksylitol.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz