Serki Mascarpone – porównanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

W ostatnich latach serki typu włoskiego bardzo zyskały na popularności. Mamy w sklepach m.in. mozzarellę, parmezan, ricottę (której porównanie robiłyśmy tutaj :) i właśnie - mascarpone. Dzisiaj porównamy sobie składy tych ostatnich.


Czym jest mascarpone?

Jest to ser z mleka krowiego, który spośród innych serów wyróżnia się tym, że zrobiony jest ze śmietanki - a nie z mleka. W procesie produkcji mleko m.in. odwirowuje się, koaguluje, a następnie zakwasza - tak, aby smak serka był charakterystyczny. Dzięki temu, że serek powstaje ze śmietanki, jest on bardzo pusztysy, gęsty i ma kremową konsystencję. W smaku jest on słodkawy, powinien być on spożywany świeży - nie może długo leżeć w lodówce, bo może szybko kwaśnieć.

Składy serków ze sklepu

To chyba pierwsze tak "jednolite" zestawienie. Dlaczego? Bo składy są do siebie bardzo zbliżone - żeby nie powiedzieć, że takie same. W dodatku wszystkie oceny są pozytywne - co nas bardzo cieszy. Każdy z nich składa się ze śmietanki (niektóre z dodatkiem mleka) oraz regulatora kwasowości - kwasu cytrynowego lub mlekowego. Biorąc pod uwagę proces produkcyjny, jest to dodatek ważny - dlatego też nie możemy go zaznaczyć jako zbędny, gdyż zakwaszanie sera jest tutaj etapem niezbędnym.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz