Czekoladowe jajka

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Nie spodziewałam się tak dużego wyboru czekoladowych jajeczek: z przeróżnymi nadzieniami, z drażami, kolorowe i zachęcające do zakupu. Niestety wśród tych pięknych słodkości niewiele ma pozytywny skład.


Co to znaczy dobry skład?

Jeśli chodzi o czekoladę to ta najlepsza nie potrzebuje dodatku emulgatorów ani tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy. Jedynie przymykam oko na dodatek jednego emulgatora. Co do nadzienia to też stawiam na jak najlepsze - czyli bez substancji konserwujących i utwardzonych tłuszczów roślinnych.

Lepiej jeśli słodkości nie zawierają oleju palmowego. Dlaczego? Nie chodzi mi o jego wpływ na zdrowie. W tym przypadku rozchodzi się o coś całkiem innego. O nagonce na olej palmowy zrobiło się głośno w 2008 roku po emisji przez BBC reportażu „Dying for a biscuit” (czyli: „Umierając za herbatnika”), który zwracał uwagę na wycinanie indonezyjskich lasów deszczowych, głównie pod uprawę oleju palmowego. Niesie to za sobą wiele konsekwencji, takich jak postępująca zmiana klimatu (Indonezja stała się po Chinach i USA, trzecim emitentem dwutlenku węgla na świecie), nasilenie konfliktów wśród lokalnych społeczności o ziemię i prawa własności, a także grozi wyginięciem wielu zagrożonych gatunków, w  tym występujących tylko na tym obszarze orangutanów. Nic dziwnego, że ta sytuacja budzi obawy wśród wielu międzynarodowych organizacji proekologicznych oraz społeczeństwa. Aby uchronić orangutany przed wyginięciem plantacje oleju palmowego powinny rozwijać się w sposób zrównoważony: należy zwiększać ich wydajność, a nie obszar. Niektóre źródła podają, że zagrożenia dla różnorodności gatunkowej nie muszą być związane z uprawami palm olejowych (powierzchnia upraw w Malezji zajmuje tylko 20% kraju, natomiast w Indonezji co najmniej 25% powierzchni kraju zajmują chronione lasy deszczowe). Jednak problem jest realny, inaczej nie byłoby tak głośno na ten temat.

Kryteria oceny czekoladowych jajeczek nadziewanych

  • pozytywną ocenę otrzymały Lindt - zawierają tylko jeden zbędny składnik: lecytynę sojową. W porównaniu do innych słodkości mają lepszy skład. Ale nadal zawierają wysokie ilości cukru! I to, że zostały ocenione pozytywnie nie oznacza, że korzystnie wpływają na zdrowie. Cukier w nadmiarze szkodzi!
  • neutralna ocena została przyznana słodkościom z przeciętnym składem. Jajko z Lidla Favorina na czerwono ma zaznaczony tylko emulgator, ale otrzymało ocenę neutralną. Dlaczego? Gdyby nie te kolorowe draże to ocena byłaby pozytywna, a tak to jest neutralna z plusem.
  • negatywna dla jajeczek z kilkoma zbędnymi dodatkami i tłuszczem palmowym. Niestety jest ich najwięcej.

Kryteria oceny czekoladowych jajek

  • żaden produkt nie zasłużył na ocenę pozytywną.
  • neutralna dla Zaini Barbie i LOL Surprise - mają poprawny skład, ale nie na tyle dobry, żeby otrzymać ocenę pozytywną.
  • negatywna dla pozostałych jajek. Zwłaszcza skład jajka Kinder (najpopularniejszego) nie zachwyca :(

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz