Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Serki topione zawierają kilka rodzajów fosforanów: difosforany, polifosforany, fosforany sodu. Wiadomo, są one dozwolonymi dodatkami do żywności. Ala pamiętajcie, że nawet witaminy w nadmiarze szkodzą. Nadmiar fosforanów w diecie prowadzi do rozregulowania gospodarki mineralnej organizmu, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem wapnia i syntezy witaminy D. A to w rezultacie może prowadzić do występowania osteoporozy. Wynika to z tego, iż zostaje zachwiany stosunek wapnia do fosforu (powinien wynosić 1:1, a według innych źródeł 2:1), ponieważ wysokoprzetworzona żywność obfituje w fosforany. U osób często spożywających taką żywność (i w dużych ilościach) stosunek ten wynosi nawet 1:2. Inne schorzenia, do których rozwoju przyczynia się niedobór wapnia to: otyłość, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, gruczolaki jelita grubego.
Zalecam unikanie wysokoprzetworzonej żywności (takiej jak serki topione) i zakup wędlin bez dodatku fosforanów. Najlepiej jest ograniczyć spożycie przetworów mięsnych :) Nie pij również napojów typu cola (w sumie to żadnych słodzonych nie pij - zwłaszcza, że cena poszła w górę przez podtek cukrowy :)).W ten sposób ograniczysz spożycie fosforanów i nie będziesz musiał/-a martwić się niekorzystnym ich wpływem na zdrowie.
Muszę się przyznać, że w sklepie obok mnie widywałam serek topiony z domowym składem (ale był on do kupienia tylko w mojej okolicy). W naszym porównaniu pojawił się też inny - Eko Łukta, który nie ma tyle dodatków, co reszta. On otrzymał ocenę pozytywną. Poza tym:
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz