Mam wrażenie, że dzisiaj – w dobie „panowania” przeróżnych superfoods, burak jest troszkę zapomnianym warzywem. Tak, to chyba dobre określenie. Zachłyśnięci zagranicznymi nowościami zapominamy, jak wiele wartościowych produktów mamy w naszym kraju. Dzisiaj chcemy opowiedzieć Wam trochę na temat buraków. Dlaczego warto je jeść?
Popularne powiedzenie mówi: „jesteś tym co jesz”. Na szczęście wcale nie musisz się bać, że gdy zjesz buraka, staniesz się przysłowiowym „burakiem” :) wręcz przeciwnie – prawdopodobnie twój organizm będzie ci wdzięczny, ponieważ w ten sposób dostarczysz mu naprawdę sporo wartościowych substancji.
Co zatem kryją w sobie buraki?
- Są źródłem witamin z grupy B – w tym B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, a także witamin C oraz A. Wszystkie te składniki mają określony, pozytywny wpływ na nasz organizm, spełniają w nim szereg funkcji, a ich niedobory skutkować mogą m.in. pogorszeniem samopoczucia, odporności, osłabieniem, zaburzeniem pracy układu nerwowego i układu krążenia.
- Buraki zawierają także kwas foliowy (witaminę B11) – niezwykle ważny dla kobiet w ciąży oraz planujących macierzyństwo. Zapobiega on uszkodzeniu cewy nerwowej płodu – pełni więc ogromną rolę w rozwoju młodego organizmu.
- Ponadto buraki zawierają przeróżne składniki mineralne, takie jak: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt – ale też bardzo rzadko spotykane w produkach cez i rubid.
- Są źródłem naturalnie występujących cukrów, ale też pewnych ilości aminokwasów, w tym tryptofanu, który bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia .
- Są źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko usprawnia trawienie, ale także trzyma pieczę nad gospodarką cholesterolu i kwasów żółciowych, zapewnia poczucie sytości (ważne dla osób odchudzających się!), reguluje poziom glukozy we krwi.
- Buraki zawierają barwniki, które jednocześnie pełnią funkcje antyoksydantów- bioflawonoidy, karoteny, betaninę, antocyjany. Dzięki nim organizm łatwiej może uporać się ze stresem oksydacyjnym (przez co komórki wolniej się starzeją). Poza tym przeciwutleniacze pełnią ogromną rolę w profilaktyce i walce z nowotworami!
- Sa niskokaloryczne, a przy tym smaczne i bardzo uniwersalne w kuchni :)
Dzięki tym składnikom buraki wpływają na zdrowie lepiej, niż może się nam wydawać!
- Buraki są naturalnym antydepresantem, m.in. ze względu na obecność tryptofanu, który jest niezbędny w produkcji hormonu szczęścia – serotoniny, a także hormonu snu – melatoniny (mogą więc być pomocne również w problemach z zasypianiem). Warto wspomnieć, że występująca w burakach betanina jest składnikiem leków antydepresyjnych! Buraki poprawiają więc ogólne samopoczucie, koncentrację, refleks i pamięć, a obecny w nich lit dodatkowo wzmaga działanie magnezu oraz tryptofanu.
- Mają świetne właściwości detoksykujące ze względu na obecność błonnika i pektyn, antyoksydantów. Pomagają pozbyć się z organizmu metali ciężkich i niestrawionych resztek pokarmów, blokują rozwój patogenów i hamują procesy gnilne w jelitach,
- Sprawiają, że wolniej męczymy się poczas wysiłku – a to m.in. za sprawą cukrów, które w przeciwieństwie do tych występujących w słodyczach, występują w towarzystwie np. błonnika, dzięki czemu nie powodują wahań stężenia glukozy we krwi. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a oprócz tego pomagają szybciej uporać się z tzw. „zakwasami”.
- Wspomagają leczenie przeziebień – m.in. działają przeciwkaszlowo, grzybobójczo, łagodząco; wzmacniają także odporność i pomaga uporać się z objawami grypy
- Wspomagają gojenie się owrzodzeń, działają też lekko moczopędnie, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi. Działają również ochronnie na nerki oraz wątrobę!
- Coś dla pań w okresie menopauzy - burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy, towarzyszące temu procesowi!
- Buraki wspomagają pracę układu krwionośnego, chronią naczynia przed zwapnieniem, wzmacniają układ odpornościowy, a u młodych dziewcząt – regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Pozytywnie wpływają na układ ruchu – zapobiegają drętwieniu konczyn, osteoporozie, bólowi kręgosłupa i tzw. „korzonkom”.
- Bogactwo składników mineralnych sprawia, że jedzenie buraków może poprawić stan włosow, skóry i paznokci.
- Tlenek azotu, zawarty w soku z buraków, wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne oraz wzrost wydolności organizmu w trakcie wysiłku.
Co ważne, u niskociśnieniowców lepiej spożywać buraki przed snem – ponieważ w ciągu dnia mogą doprowadzić do nadmiernej senności. Najwięcej wartości (i najniższy indeks glikemiczny!) mają surowe warzywa – burak nie jest wyjątkiem.
Burak tylko w postaci zupy i do obiadu?
Skądże! Buraka możemy wykorzystać do wielu pysznych dań, barszczu, napić się pysznego soczku z buraka, ale też zjeść go w nieco mniej popularnej formie. Wiedzieliście, że na rynku możecie znaleźć przekąski z dodatkiem buraka? Firma Purella Food ma w swojej ofercie... naturalny baton z burakiem! Na jego liście składników znajdują się: daktyle, burak 17%, migdały 10%, ziarna słonecznika, siemię lniane, surowe kakao. Jest naprawdę smaczny, ale przede wszystkim w 100% naturalny. To produkt wegański, bezglutenowy, nie zawiera dodatku cukru, a wszystkie składniki korzystnie wpływają na nasze zdrowie. To idealna przekąska między posiłkami czy po treningu – zastrzyk energii gwarantowany! :)