Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki ma zazwyczaj więcej białka i tłuszczu, co naszym zdaniem jest jego plusem. Warto zauważyć, że tłuszczu rozpuszczają się witaminy - zatem im go więcej, tym także więcej witamin. Ze względu na większą ilość tłuszczu, jogurt grecki różni się od klasycznego także konsystencją - jest bardziej gęsty, co pozwala wykorzystać go do wyrobu własnych, domowych sosów.
Panująca moda na "odtłuszczanie" nabiału (i nie tylko) sprawiła, że coraz częściej spotyka się greckie jogurty "light", z zerową zawartością tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że produkty beztłuszczowe często zawierają inne dodatki zagęszczające i strukturotwórcze. Czy są one lepsze, niż klasyczne, "tłuste"? Tego nie możemy przyznać. Zresztą jeśli ktoś obawia się, że od tłuszczu w jogurcie przybędzie parę dodatkowych kilogramów, nie powinien. Jogurt naturalny z normalną zawartością tłuszczu będzie O WIELE LEPSZYM wyborem, niż odtłuszczony jogurt owocowy, dosładzany cukrem - bo przecież to cukier i jego pochodne są głównym sprawcą otyłości, a nie tłuszcz.
Pod względem składu, warto wybierać jogurt grecki, który składa się tylko z mleka lub(i) śmietanki oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Wielu producentów dodaje teżmleko w proszku (które może zawierać utleniony cholesterol). Na wszelki wypadek -lepiej dmuchać na zimne.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz