Weganizm nie musi być nudny i monotonny - to mit, który powiela wiele osób. Przy odrobinie kreatywności można wyczarować w kuchni wspaniałe, smaczne dania, przekąski i dodatki bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na wegański ser, który nie ma nic wspólnego z nabiałem, za to będzie świetnym dodatkiem do kanapek. Warto też pamiętać, że zarówno żurawina, jak i orzechy nerkowca w nim wykorzystane mają pozytywny wpływ na zdrowie. Taki ser zadowoli nie tylko wegan - gwarantujemy, że także mięsożercy będą się nim zajadać :)
Składniki:
- 80 g orzechów nerkowców
- 150 ml wody
- 3 łyżki drożdży w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli
- pokrojona suszona żurawina
Przygotowanie:
1. Do blendera dodaj wszystkie składniki oprócz żurawiny. Blenduj do czasu otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
2. Masę serową wylej do rondelka i zacznij podgrzewać.
3. Jak masa zacznie gęstnieć, dodaj pokrojoną żurawinę.
4. Zdejmij z kuchenki i przenieś do naczynia, a następnie wsadź na minimum 1h do lodówki.
Taki ser, przechowywany w lodówce, nadaje się do spożycia przez następne 2-3 dni.
Smacznego!
https://youtu.be/SusmXYt6JXI
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.