Wegański ser z żurawiną

Przepisy 01-02-2018
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Weganizm nie musi być nudny i monotonny - to mit, który powiela wiele osób. Przy odrobinie kreatywności można wyczarować w kuchni wspaniałe, smaczne dania, przekąski i dodatki bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. 


Dzisiaj mamy dla Was przepis na wegański ser, który nie ma nic wspólnego z nabiałem, za to będzie świetnym dodatkiem do kanapek. Warto też pamiętać, że zarówno żurawina, jak i orzechy nerkowca w nim wykorzystane mają pozytywny wpływ na zdrowie. Taki ser zadowoli nie tylko wegan - gwarantujemy, że także mięsożercy będą się nim zajadać :)

Składniki:

- 80 g orzechów nerkowców - 150 ml wody - 3 łyżki drożdży w proszku - 2 łyżki soku z cytryny - 1,5 łyżki oliwy - 3/4 łyżeczki soli - pokrojona suszona żurawina

Przygotowanie:

1. Do blendera dodaj wszystkie składniki oprócz żurawiny. Blenduj do czasu otrzymania gładkiej, jednolitej masy. 2. Masę serową wylej do rondelka i zacznij podgrzewać. 3. Jak masa zacznie gęstnieć, dodaj pokrojoną żurawinę. 4. Zdejmij z kuchenki i przenieś do naczynia, a następnie wsadź na minimum 1h do lodówki. Taki ser, przechowywany w lodówce, nadaje się do spożycia przez następne 2-3 dni. Smacznego! https://youtu.be/SusmXYt6JXI

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz