Sery ricotta – zestawienie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Ricotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy, pochodzący z Włoch. Produkuje się go z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (popularnie zwanych żółtymi) - zarówno z mleka krowiego, jak i koziego i owczego. W kuchni idealnie pasuje do przeróżnych ciast i innych słodkości, farszów, klusek itp. Obecnie w sklepach najczęściej można dostać ricottę z dodatkiem mleka czy śmietanki - a czy znajdziemy jeszcze taką oryginalną, z samej serwatki?


Pod względem dodatku mleka czy też śmietanki musimy wyróżnić na plus ricottę marki Ceko oraz Sottile Gusto. Nie zawierają one ani mleka ani śmietanki - tak, jak oryginalna, włoska ricotta. Za to duży plus. Pozostałe mają w sobie albo mleko albo dodatek śmietanki. Pod tym względem najgorzej wypada ser Biraghi, który na pierwszej pozycji ma właśnie mleko, a dopiero później serwatkę.

Pamiętajmy jednak, że są jeszcze inne czynniki, które wpływają na jakość produktu. Najlepiej wybierać sery, które nie zawierają żadnych dodatków. W serach ricotta możemy spodziewać się regulatorów kwasowości - kwasu cytrynowego i mlekowego, a także chlorku wapnia (który nie tylko reguluje kwasowość, ale także pełni rolę substancji wiążącej). Te składniki nie są jednak konieczne, więc jeśli macie do wyboru ricottę bez nich- wybierzcie właśnie taką.

Pozytywną ocenę przyznaliśmy tylko w jednym przypadku - chodzi o ricottę Auchan, która nie zawiera regulatorów kwasowości, a serwatka jest na pierwszym miejscu. Pozostałe otrzymały ocenę neutralną. Jak widzicie, dyskontowych marek nie należy pomijać, bo można naprawdę miło się zdziwić :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz