Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Pod względem dodatku mleka czy też śmietanki musimy wyróżnić na plus ricottę marki Ceko oraz Sottile Gusto. Nie zawierają one ani mleka ani śmietanki - tak, jak oryginalna, włoska ricotta. Za to duży plus. Pozostałe mają w sobie albo mleko albo dodatek śmietanki. Pod tym względem najgorzej wypada ser Biraghi, który na pierwszej pozycji ma właśnie mleko, a dopiero później serwatkę.
Pamiętajmy jednak, że są jeszcze inne czynniki, które wpływają na jakość produktu. Najlepiej wybierać sery, które nie zawierają żadnych dodatków. W serach ricotta możemy spodziewać się regulatorów kwasowości - kwasu cytrynowego i mlekowego, a także chlorku wapnia (który nie tylko reguluje kwasowość, ale także pełni rolę substancji wiążącej). Te składniki nie są jednak konieczne, więc jeśli macie do wyboru ricottę bez nich- wybierzcie właśnie taką.
Pozytywną ocenę przyznaliśmy tylko w jednym przypadku - chodzi o ricottę Auchan, która nie zawiera regulatorów kwasowości, a serwatka jest na pierwszym miejscu. Pozostałe otrzymały ocenę neutralną. Jak widzicie, dyskontowych marek nie należy pomijać, bo można naprawdę miło się zdziwić :)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz