Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

Przepisy 23-11-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Czy ciasto może być i zdrowe i smaczne? Oczywiście! Dzisiejszy przepis jest na to idealnym przykładem. Mamy dla Was ciasto, które nie zawiera ani mąki ani tłuszczu. Jest idealną alternatywą dla wysokokalorycznych, naładowanych dużą ilością cukru ciast (zawiera jedynie jego łyżkę, ale możecie zastąpić go także erytrytolem lub ksylitolem). Zachęcamy do przetestowania, bo w smaku jest nieziemskie! :)


Ogromną zaletą (zdrowotną) są migdały, bogate w wielonienascyone kwasy tłuszczowe, białko, magnez i szereg innych właściwości. Gruszki, co w świecie owoców jest rzadkością, zawierają sporo chromu, a jajka są źródłem białka o wzorcowym składzie aminokwasowym oraz lecytyny, ważnej dla naszych oczu. Oto, jak przygotować ciasto:

Składniki:

  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mielonych migdałów (ok 250 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
  1. Obrać gruszki, dwie z nich pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką cukru, łyżką soku z cytryny i łyżką wody.
  2. Włożyć do małego garnka i postawić na małym ogniu – gotować 5 minut mieszając, aż gruszki zmiękną. Można również wstawić na 2-3 minuty do mikrofalówki.
  3. Gruszki odsączyć z soku i wody, a następnie zmiksować.
  4. Jajka zmiksować z cukrem, dodać migdały, przestudzone pure z gruszek, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki
  7. Piec 50 minut.
  8. Przed podaniem całkowicie ostudzić.
Smacznego! https://youtu.be/afF8sKR6Jl4

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz