Jesienią stawiamy na rozgrzewające zupy! Można je jeść na obiad albo kolację, a nawet i na śniadanie. Uważamy, że warto do zup dodawać strączki, które sprawią, że będziemy najedzeni dłużej. Wszystko to za sprawą błonnika! Zwłaszcza polecamy czerwoną soczewicę, której nie trzeba moczyć i szybko się gotuje. I przede wszystkim, zawiera sporo białka, błonnika, a także witaminy (m.in. kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży) i składniki mineralne (wapń, cynk, żelazo). Jak widzicie, obiad bez dodatku mięsa też może być wartościowy i sycący!
Też z niecierpliwością czekacie na Święta? Kalendarze adwentowe zdecydowanie umilają czas oczekiwania na nie 🙂 Najpopularniejsze zawierają czekoladki – i nic w tym dziwnego, bo kto nie
W ostatnich latach temat „superfoods” stał się niezwykle popularny, a wśród nas nie ma chyba już prawie nikogo, kto choćby raz nie usłyszał np. o nasionach chia czy spirulinie. Jed
Gdy myślimy o jesieni, to na myśl od razu przychodzi nam… grzybobranie! Poranne wędrowanie po lesie, wyszukiwanie tych pięknych sztuk i późniejsze gotowanie z grzybami w roli głównej to
Wydawałoby się, że picie wody jest bardzo prostą czynnością, która każdy powinien mieć „we krwi”. Wbrew pozorom, masa ludzi ma problem z piciem wody – tu zapomną, tu nie sm
Wodę kokosową pozyskuje się z młodych, zielonych owoców palmy kokosowej i jest to dokładnie to, co znajduje się w środku orzecha. Płyn ten podlega wielokrotnej filtracji i oczyszczaniu w
Dobre samopoczucie i zdrowie jest bezpośrednio związane z właściwym nawodnieniem organizmu. Nawet niewielka utrata płynów może spowodować bóle głowy, brak koncentracji, opóźnienie czasu re
Letnia pogoda motywuje do aktualizacji zestawień lodów. Dziś przyszła pora na zestawienie lodów czekoladowych. Przy okazji postanowiłam napisać o dość kontrowersyjnym dodatku do żywności, c
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.