Dynia króluje jesienią, dlatego mamy dla Was kolejny przepis. Tym razem są to wytrawne placki z serem!
Przypominamy, że dynia jest bogata w witaminy, składniki mineralne (w tym cynk) oraz prowitaminę A. Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kilogramów to dyniowe potrawy są strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
- 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek)
- 60-100 g ricotty
- sól morska/himalajska
- 2 jajka ("0" lub "1")
- mąka ziemniaczana, około 3 pełnych łyżek
- oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzeć na tarce, dodać do niej żółtka, rozdrobniony ser i doprawić solą.
- Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
- Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, nakładać nieduże porcje, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu do czasu aż będą zrumienione i nie będą surowe w środku.
Jeśli placki będą za mało zwięzłe dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
https://youtu.be/0XVFzJVazDA