Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Głównym źródłem kwasu foliowego i jego pochodnych dla człowieka jest żywność. Ale niewielkie jego ilości syntetyzuje mikroflora jelitowa. Bogatym źródłem folianów w codziennej diecie człowieka są warzywa liściaste (głównie sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka), a także bób, zielony groszek, pomidory, buraki, orzechy, słonecznik, pełne ziarna zbóż, owoce cytrusowe i inne. Cennym źródłem folianów są również wątroba, drożdże, jaja, sery. Na grafice zostały przedstawione przykładowe ilości warzyw i określone zostały w jakim stopniu pokrywają one dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Co istotne, wartości te są podane dla gotowanych warzyw, więc ujęte zostały już straty tej witaminy wynikające z obróbki termicznej.
W diecie przeciętnego Polaka głównym źródłem folianów są produkty zbożowe. Ich najlepszym źródłem jest chleb z pełnego ziarna zbóż. Dostarczają one prawie 40% tej witaminy w stosunku do całkowitego dziennego jej spożycia. Około 25% folianów pochodzi z warzyw, 13% z ziemniaków i 6–7% z owoców, mleka i przetworów mlecznych oraz jaj.
Na przyswajalność folianów z żywności ma wpływ wiele czynników. Do najważniejszych należą: postać folianów zawartych w diecie, rodzaj produktów (naturalne, syntetyczne) i sposób ich spożywania (surowe, gotowane), procesy przetwórcze, którym poddawane są produkty żywnościowe, prawidłowe trawienie i wchłanianie, leki przyjmowane w celach terapeutycznych.
Obecne w diecie foliany są w przewodzie pokarmowym człowieka wchłaniane w 50–90%, średnio w 80%. Najlepiej przyswajalny (w 100%) jest jednak syntetyczny kwas foliowy stosowany do wzbogacania żywności i suplementacji. Bioprzyswajalność folianów w porównaniu z syntetycznym kwasem foliowym jest o połowę mniejsza.
Przyczyną upośledzenia wchłaniania folianów u ludzi najczęściej są m.in. zaburzenia strukturalne i czynnościowe oraz stany zapalne przewodu pokarmowego (zwłaszcza żołądka, jelita cienkiego), choroby wątroby, stosowanie leków przeciwzapalnych i przeciwpadaczkowych, niektórych środków antykoncepcyjnych.
Na upośledzenie wchłaniania folianów wpływa również styl życia. Alkoholizm znacznie zaburza wchłanianie jelitowe i krążenie wątrobowo-jelitowe folianów, ich transport do tkanek oraz gromadzenie się w wątrobie. Palenie tytoniu również obniża zawartość kwasu foliowego w surowicy krwi.
Na wykorzystanie folianów przez organizm może także oddziaływać stan odżywienia niektórymi witaminami i składnikami mineralnymi, szczególnie żelazem, cynkiem, witaminą B12 i C oraz metioniną.
Zalecane spożycie folianów dla osób dorosłych wynosi 400 μg dziennie, a dla kobiet ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta do 600 μg/dobę. Zapasy ustrojowe kwasu foliowego u zdrowego człowieka wynoszą około 5-10 mg. Około połowa z tego zapasu zmagazynowana jest w wątrobie. Przy całkowitym braku kwasu foliowego w pożywieniu zgromadzone zapasy zostają wyczerpane po 3-4 miesiącach
Kwas foliowy bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu. Jego niedobór w diecie powoduje przede wszystkim:
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz