Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Brokuły są bogatym źródłem: – karotenoidów – poprawiających wygląd skóry i wzmacniających układ odpornościowy, – witaminy E – chroniącej serce i układ krążenia, – wapnia – ważne szczególnie dla osób, które nie spożywają nabiału, – żelaza, kwasu foliowego i witaminy C – pamiętajcie, że połączenie żelaza z witaminą C zwiększa jego przyswajalność, – sulforafanu – działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.
Bardzo istotny jest ostatni składnik, ale nieodpowiednia obróbka tego warzywa może sprawić, że brokuł nie będzie jego źródłem. Najlepiej byłoby spożywać brokuły na surowo. Natomiast przed ugotowaniem zupy należy pokroić brokuła i odczekać 40 minut - wystarczy, aby sulforafan się wytworzył, a kiedy powstanie, jest on już odporny na wysoką temperaturę.
Składniki:
Przygotowanie:
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz