Jeśli lubicie dania z makaronem, dzisiejszy przepis jest idealny dla Was - gwarantujemy, że będzie smakować nie tylko największym miłośnikom makaronu, ale każdemu, kto jej spróbuje :) przed Wami przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, a w smaku wiele innych zapiekanek bije na głowę. Koniecznie musicie to sprawdzić!
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zapiekanka ma też pewne właściwości zdrowotne - pamiętajcie, że przecier pomidorowy to świetne źródło likopenu, potasu, witamin A i C - z resztą inne warzywa również są ogromną skarbnicą związków przeciwutleniających, witamin i minerałów!
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:
- warzywa - może być to np. gotowa mrożona mieszanka warzywna lub możemy wybrać warzywa, które lubimy najbardziej
- brązowy makaron kokardki
- passatę pomidorową (my polecamy
Passatę pomidorową Cirio Rustica - nie zawiera ona żadnych zbędnych dodatków i ma niesamowity smak i aromat)
- 1 kulkę mozzarelli
- bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, oregano
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Świeże lub mrożone warzywa należy wcześniej ugotować - w tym celu w dużym garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wrzucamy do niego mrożone warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
- Ugotowany makaron dorzucamy do naszych warzyw i dodajemy do nich passatę pomidorową. Świetnie będzie łączyć warzywa z makaronem. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli, posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli chcemy odgrzać ją następnego dnia, możemy zrobić to przez ok 20 minut w piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego!
https://youtu.be/9C7YXryOGaQ