Makaronowa zapiekanka z passatą pomidorową

Przepisy 31-08-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Jeśli lubicie dania z makaronem, dzisiejszy przepis jest idealny dla Was - gwarantujemy, że będzie smakować nie tylko największym miłośnikom makaronu, ale każdemu, kto jej spróbuje :) przed Wami przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, a w smaku wiele innych zapiekanek bije na głowę. Koniecznie musicie to sprawdzić!


Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zapiekanka ma też pewne właściwości zdrowotne - pamiętajcie, że przecier pomidorowy  to świetne źródło likopenu, potasu, witamin A i C -  z resztą inne warzywa również są ogromną skarbnicą związków przeciwutleniających, witamin i minerałów!

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: - warzywa - może być to np. gotowa mrożona mieszanka warzywna lub możemy wybrać warzywa, które lubimy najbardziej - brązowy makaron kokardki - passatę pomidorową (my polecamy Passatę pomidorową Cirio Rustica - nie zawiera ona żadnych zbędnych dodatków i ma niesamowity smak i aromat) - 1 kulkę mozzarelli - bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, oregano Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z  instrukcją na opakowaniu.
  2. Świeże lub mrożone warzywa należy wcześniej ugotować - w tym celu w dużym garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wrzucamy do niego mrożone warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
  3. Ugotowany makaron dorzucamy do naszych warzyw i dodajemy do nich passatę pomidorową. Świetnie będzie łączyć warzywa z makaronem. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli, posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli chcemy odgrzać ją następnego dnia, możemy zrobić to przez ok 20 minut w piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego! https://youtu.be/9C7YXryOGaQ

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz