Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Przed zrobieniem takich batoników warto uświadomić sobie, że mimo, że są zdrowszą wersją słodkości (bez dodatku sacharozy), to jednak syrop daktylowy czy banany są cały czas źródłem cukru. Na szczęście, w związku z obecnością płatków owsianych które zawierają dużo błonnika, cukier obecny w owocach czy syropie będzie wchłaniać się wolniej do krwiobiegu, niż gdyby tych płatków nie było - zatem indeks glikemiczny gotowych batonów nie będzie tak wysoki, jak by mogło się wydawać (a na pewno niższy, niż sklepowych!!!) :) podobna zasada obowiązuje w świeżych owocach - zawierają błonnik i pektyny, które (w przeciwieństwie do soków odtwarzanych) spowalniają wchłanianie cukru. Zdrowszy słodycz? Czemu nie!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz