Wegańskie batony

Przepisy 20-07-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Uwielbiamy zdrowe słodkości i wiemy, że Wy też. Wiemy też, że wśród naszych Czytelników jest sporo wegan oraz wegetarian - dlatego też przygotowaliśmy przepis na przepyszne batony, które spokojnie zjeść będzie mógł każdy, bez względu na to, czy eliminuje produkty mięsne z diety czy nie. Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) 


Przed zrobieniem takich batoników warto uświadomić sobie, że mimo, że są zdrowszą wersją słodkości (bez dodatku sacharozy), to jednak syrop daktylowy czy banany są cały czas źródłem cukru. Na szczęście, w związku z obecnością płatków owsianych które zawierają dużo błonnika, cukier obecny w owocach czy syropie będzie wchłaniać się wolniej do krwiobiegu, niż gdyby tych płatków nie było - zatem indeks glikemiczny gotowych batonów nie będzie tak wysoki, jak by mogło się wydawać (a na pewno niższy, niż sklepowych!!!) :) podobna zasada obowiązuje w świeżych owocach - zawierają błonnik i pektyny, które (w przeciwieństwie do soków odtwarzanych) spowalniają wchłanianie cukru. Zdrowszy słodycz? Czemu nie!

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki  syropu daktylowego
  • 3 banany
  • gorzka czekolada
  • ulubione bakalie (migdały, żurawina, płatki kokosowe, orzechy)

Wykonanie:

Zblenduj płatki owsiane z syropem daktylowym. Wyłóż na blachę i piecz 15min w 175 stopniach. Na upieczony spód wylej zblendowanego banana i wysyp na wierzch ulubione bakalie. Piecz 40 minut w 175 stopniach. Smacznego!

film4

https://youtu.be/ZOaBNC_0K2M

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz