Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Okazuje się, że w sklepach jest dość sporo pierogów z przyzwoitym składem! Wszystkie opcje z uśmiechniętą buźką mają prosty i domowy skład oraz nie zawierają zbędnych dodatków.
Ocenę neutralną dostały pierogi, które zawierają dodatek sorbinianu potasu, czyli konserwantu. Postanowiłam dać neutralną ocenę również pierogom z Auchan, bo mają zupełnie zbędną glukozę i aromat (raczej nie naturalny).
Jeśli tak, jak my, kochacie domowe pierogi, to zachęcamy do zastąpienia białej mąki mąką pełnoziarnistą lub orkiszową. Zawiera ona dużo więcej składników mineralnych (w porównaniu do pszennej), pewną ilość błonnika (spowalnia on wchłanianie cukru z pożywienia a zatem zmniejsza wahania poziomu glukozy we krwi - co jest bardzo istotne dla cukrzyków!), a także witamin z grupy B.
Jeśli chodzi o olej, to najzdrowszym wyborem będzie oliwa z oliwek (sprawdź, jaką oliwę wybrać! klik) - ma ona korzystną proporcję kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Jest to o tyle istotne, że tych pierwszych w diecie jest znaczna przewaga, a w nadmiarze mogą one działać prozapalnie i wpływać niekorzystnie na wiele funkcji organizmu.
Pierogi warto podawać ze źródłem białka (np. jogurt naturalny, skyr). Dobrym pomysłem będzie też zjedzenie sałatki warzywnej przed zjedzeniem pierogów lub obok nich. Smacznego! ;)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz