Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Najpierw sprawdź jaką ilość ekstraktu z kokosa/kokosa zawiera produkt. Im więcej, tym lepiej :) Najlepiej jeśli napój kokosowy składa się tylko z kokosa i wody. Jeśli znajdziesz taki produkt to go kupuj. Natomiast omijaj te, które zawierają emulgatory, stabilizatory, substancje konserwujące. Taka lista składników nie wróży niczego zdrowego. I jestem pewna, że w smaku też będzie o wiele gorszy.
Mlekiem kokosowym nazywa się produkty o zawartości tłuszczu od 10 do 20% tłuszczu. Poniżej 10% mamy do czynienia z produktem light, powyżej 20% ze "śmietaną". Lepszym wyborem są mleczka o wysokiej ilości tłuszczu. Na bazie takich produktów (16-20% tłuszczu) powstają o wiele lepsze dania niż na bazie tych, co zawierają mniej tłuszczu (10-12%).
Zawartość tłuszczu w przedstawionych na grafice produktach:
Jak widzisz, jest całkiem nieźle. Jeśli jednak chcesz użyć produktu z niższą zawartością tłuszczu to musisz dodać go więcej do potrawy, żeby smak był bardziej wyczuwalny (zależy na jakim efekcie końcowym Ci zależy).
Dzięki stabilizatorom i emulgatorom produkt nie rozdziela się na wodę i "śmietanę" kokosową. Mleczka kokosowe z tymi substancjami dodatkowymi mają jednolitą konsystencję i są kremowe - dzięki temu może wydawać się, że zawierają więcej tłuszczu. Jednak nie daj się zwieść! W smaku są o wiele gorsze. Dodam jeszcze, że to my - konsumenci jesteśmy sami sobie winni. Wiele osób myślało, że mleczko jest zepsute jeśli jest rozdzielone na wodę i śmietanę. Dlatego producenci zaczęli stosować stabilizatory i emulgatory - dzięki nim produkt wygląda idealnie... Jednak polecam wybór produktów bez żadnych dodatków "E".
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz