Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Minęły już niestety czasy szklanych butelek zwrotnych. A szkoda, ponieważ szkło jest materiałem, który bardzo dobrze toleruje kontakt z żywnością. Ogromną zaletą jest jego odporność na wysokie temperatury, co umożliwia pasteryzację i nalewanie produktu na gorąco do opakowania. Dzięki temu można uniknąć dodawania substancji konserwujących. Niestety ze względu na jego wagę i małą odporność na uszkodzenia szkło zostało wyparte przez plastik i metal. Nie zawsze z korzyścią dla zdrowia konsumenta i ekologii.
Plastik jest tak powszechnie stosowany, że trudno by było zupełnie zrezygnować z produktów w niego opakowanych. Jednak warto pamiętać o kilku zasadach:
Plastikowe opakowania nie są także obojętne dla środowiska. Pojawiają się sklepy, w których można zrobić zakupy na wagę i przyjść z własnym opakowaniem, ale jest na razie bardzo mało rozpowszechnione.
Plastikowe butelki w które pakowana jest woda mineralna wytwarzane są z politereftalanu etylenu (PET). Mimo, że stosowany powszechnie w pakowaniu żywności (opakowania jednorazowe) oraz plastikowych kubeczków czy talerzyków nie jest obojętny dla zdrowia. Zwłaszcza przy kontakcie z wysoką temperaturą. Każdy chyba zna smak herbaty czy kawy z jednorazowego kubka… no właśnie. Co więcej, opakowań wykonanych z plastiku PET nie wolno wystawiać na bezpośredni kontakt z promieniami UV. Wówczas substancje będące pochodnymi ropy naftowej i benzenu, przenikają do wody czy napoju. Zaleca się, by przetrzymywać butelki w temperaturze do 15 stopni C. Zapomnijcie więc o butelce z wodą przechowywanej w nagrzanym samochodzie! Rozwiązanie? Dobrej jakości bidony wykonane z bezpiecznych plastików, a w domu dzbanek z filtrem do wody.
Papier wydaje się bardzo ekologicznym opakowaniem, ale warto pochylić się nad tą kwestią. Nasiąkliwość, niska szczelność, duża przepuszczalność powietrza, mała odporność na działanie mechaniczne i termiczne to cechy, które nie są pożądane w pakowaniu wielu produktów. Dlatego producenci opakowań papierowych wzmacniają je różnymi substancjami takimi jak kleje i wypełniacze, które zwiększają wytrzymałość opakowania, ale nie pozostają obojętne dla żywności.
Na pewno wiele osób miało do czynienia z potrawami, które przeniknęły zapachem i smakiem metalu. Taki los często spotyka np. pomidory z puszki. Ich niewątpliwe zalety jakimi jest wytrzymałość i szczelność przysłaniają więc wady. Metal wchodzi w reakcje z zamkniętym w nim pożywieniu zmieniając jego smak. Aby to ograniczyć producenci stosują lakiery, którymi zabezpieczają wnętrze puszek. Nie są one jednak obojętne dla zdrowia. Dlatego wszędzie gdzie jest to możliwe warto zrezygnować z puszek na rzecz szkła albo kartoników.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz