Oceniaj produkt po okładce! Czyli jakie opakowania najlepiej wybierać?

Porady zakupowe 04-05-2017
Autor: Joanna Dronka-Skrzypczak Udostepnij artykuł:

Bardzo dużo mówi się o składzie i jakości produktów spożywczych. Tymczasem ważne jest nie tylko to, co w środku, ale też na zewnątrz. Opakowanie może wpływać nie tylko na smak, ale też właściwości pożywienia. Które najlepiej wybierać, a których unikać?


Szkło – bezpieczne, ale ciężkie

Minęły już niestety czasy szklanych butelek zwrotnych. A szkoda, ponieważ szkło jest materiałem, który bardzo dobrze toleruje kontakt z żywnością. Ogromną zaletą jest jego odporność na wysokie temperatury, co umożliwia pasteryzację i nalewanie produktu na gorąco do opakowania. Dzięki temu można uniknąć dodawania substancji konserwujących. Niestety ze względu na jego wagę i małą odporność na uszkodzenia szkło zostało wyparte przez plastik i metal. Nie zawsze z korzyścią dla zdrowia konsumenta i ekologii.

Plastik – powszechny, ale nie zawsze zdrowy

Plastik jest tak powszechnie stosowany, że trudno by było zupełnie zrezygnować z produktów w niego opakowanych. Jednak warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Torebki foliowe - używane często do pakowania wędlin, ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, śledzi czy innych „mokrych” produktów na wagę. Po przyjściu do domu bezwzględnie należy przepakować żywność, najlepiej do szklanego pojemnika, bowiem foliówki nie są przystosowane do przechowywania pożywienia!
  • Jeśli mamy plastikowe pojemniki warto sprawdzić czy do produkcji nie zostało użyte BPA, które jest szkodliwe dla zdrowia i najczęściej występuje w utwardzanych, plastikowych opakowaniach. Na szczęście  łatwo to sprawdzić - jeśli użyto go do produkcji opakowania, powinien znaleźć się na nim symbol PC7 lub cyfra 7 wewnątrz trójkąta symbolizującego recykling. Czasami producenci umieszczają na plastiku informację o braku BPA: „BPA FREE”.

Plastikowe opakowania nie są także obojętne dla środowiska. Pojawiają się sklepy, w których można zrobić zakupy na wagę i przyjść z własnym opakowaniem, ale jest na razie bardzo mało rozpowszechnione.

plastikowe butelki czy metalowa puszka

Uwaga na butelki!

Plastikowe butelki w które pakowana jest woda mineralna wytwarzane są z politereftalanu etylenu (PET). Mimo, że stosowany powszechnie w pakowaniu żywności (opakowania jednorazowe) oraz plastikowych kubeczków czy talerzyków nie jest obojętny dla zdrowia. Zwłaszcza przy kontakcie z wysoką temperaturą. Każdy chyba zna smak herbaty czy kawy z jednorazowego kubka… no właśnie. Co więcej, opakowań wykonanych z plastiku PET nie wolno wystawiać na bezpośredni kontakt z promieniami UV. Wówczas substancje będące pochodnymi ropy naftowej i benzenu, przenikają do wody czy napoju. Zaleca się, by przetrzymywać butelki w temperaturze do 15 stopni C. Zapomnijcie więc o butelce z wodą przechowywanej w nagrzanym samochodzie! Rozwiązanie? Dobrej jakości bidony wykonane z bezpiecznych plastików, a w domu dzbanek z filtrem do wody.

Papier – nie zawsze eko

Papier wydaje się bardzo ekologicznym opakowaniem, ale warto pochylić się nad tą kwestią. Nasiąkliwość, niska szczelność, duża przepuszczalność powietrza,  mała odporność na działanie mechaniczne i termiczne to cechy, które nie są pożądane w pakowaniu wielu produktów. Dlatego producenci opakowań papierowych wzmacniają je różnymi substancjami takimi jak kleje i wypełniacze, które zwiększają wytrzymałość opakowania, ale nie pozostają obojętne dla żywności.

Metal – puszki na cenzurowanym

Na pewno wiele osób miało do czynienia z potrawami, które przeniknęły zapachem i smakiem metalu. Taki los często spotyka np. pomidory z puszki. Ich niewątpliwe zalety jakimi jest wytrzymałość i szczelność przysłaniają więc wady. Metal wchodzi w reakcje z zamkniętym w nim pożywieniu zmieniając jego smak. Aby to ograniczyć producenci stosują lakiery, którymi zabezpieczają wnętrze puszek. Nie są one jednak obojętne dla zdrowia. Dlatego wszędzie gdzie jest to możliwe warto zrezygnować z puszek na rzecz szkła albo kartoników.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz