Domowy majonez? To proste!

Przepisy 12-04-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:
Wielkanoc kojarzy nam się z rodzinnym ciepłem, odpoczynkiem i pysznymi, tradycyjnymi, świątecznymi potrawami. Jest ich całkiem sporo - począwszy od jajek w przeróżnych wersjach przez ciasta, sałatki, pieczenie, kiełbasy i oczywiście zupy. Bardzo "przydatnym" produktem w trakcie przygotowywania wielkanocnych potraw jest więc majonez... Kto z nas nie słyszał o warzywno-majonezowej sałatce? To już niemalże klasyk - podobnie, jak jajka z majonezem! A czy myśleliście kiedyś o tym, że fajnie byłoby spróbować zrobić majonez samemu, ale baliście się, że nie wyjdzie? W tym roku może uda nam się Was przekonać!

Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na domowy majonez! Wbrew temu, co może się wydawać, wcale nie jest to takie trudne - zaraz się o tym przekonacie :) co będzie nam potrzebne?  Na pewno blender z nakładką miksującą, a także naczynie ze zbliżoną średnicą do średnicy nakładki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu białego lub czarnego
  • 2-3 łyżki oku z cytryny
  • 1 szklanka oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • opcjonalnie - dodatki smakowe (czosnek lub zioła)

Sposób przygotowania:

Skorupki przez obraniem jajek należy umyć i sparzyć, a następnie wbić do pojemnika surowe jajka. Następnie do jajek należy dodać sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny i olej. Uwaga: warto ostrożnie "działać" - np. włożyć końcówkę blendera na samo dno pojemnika i nie podnosić jej, dopóki nie zacznie robić się emulsja. Warto zaczynać od najmniejszych obrotów. Później podnosić końcówkę stopniowo do góry - razem z nią podnosić się będzie także majonez :) powtórzyć to "góra-dół" kilkakrotnie (2-3-4 razy), tylko nieco szybciej.

Majonez gotowy! Należy przechowywać go w szklanym pojemniku w warunkach chłodniczych (lodówka). Smacznego jajka!

https://youtu.be/vsg5ue4YHVA

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz