Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Niestety Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2014 r., poz. 494, ze zm.) pominęło soki warzywne i owocowo-warzywne. Jedynie zostały określone wymagania jakości handlowej dla soków owocowych, w tym dla soku pomidorowego. Do tych soków nie można dodawać wody ani cukru. Natomiast do soku pomidorowego można dodawać wyłącznie: sól, przyprawy i aromatyczne zioła. Jednak te wymagania nie dotyczą soków warzywno-owocowych. Przepisem obowiązującym dla wszystkich rodzajów soków (tj. owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych) jest rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, str. 16 ze zm.). Jednak nie zabrania ono dodatku cukru czy wody do soków warzywnych i warzywno-owocowych. Dlatego producenci mogą produkować soczki marchwiowe z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym czy innymi dodatkami. Z tego względu jedynym słusznym rozwiązaniem jest czytanie etykiet.
Czytając składy soków możemy wybrać taki prawdziwy, bez zbędnych dodatków. Według mnie jedynymi słusznymi składnikami są soki i przeciery. Wszystko inne jest zbędne - woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, regulatory kwasowości. Dlatego jeśli Twój ulubiony soczek zawiera cukier czy wodę to zastanów się czy warto wydawać na niego pieniądze. Może lepiej spróbować takiego, który składa się tylko z soków i przecierów? Spróbuj i przekonaj się, który jest smaczniejszy!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz