Czy sok może zawierać dodatek cukru?

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

 

Wszędzie słyszysz, że sok nie może zawierać dodatku cukru ani wody. To dlaczego soki przecierowe z marchwią zawierają często wodę i cukier? Dlaczego jest to możliwe?


Luka w RozporzÄ…dzeniu

Niestety RozporzÄ…dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 wrzeÅ›nia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagaÅ„ w zakresie jakoÅ›ci handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2014 r., poz. 494, ze zm.) pominęło soki warzywne i owocowo-warzywne. Jedynie zostaÅ‚y okreÅ›lone wymagania jakoÅ›ci handlowej dla soków owocowych, w tym dla soku pomidorowego. Do tych soków nie można dodawać wody ani cukru. Natomiast do soku pomidorowego można dodawać wyÅ‚Ä…cznie: sól, przyprawy i aromatyczne zioÅ‚a. Jednak te wymagania nie dotyczÄ… soków warzywno-owocowych. Przepisem obowiÄ…zujÄ…cym dla wszystkich rodzajów soków (tj. owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych) jest  rozporzÄ…dzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywnoÅ›ci (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, str. 16 ze zm.). Jednak nie zabrania ono dodatku cukru czy wody do soków warzywnych i warzywno-owocowych. Dlatego producenci mogÄ… produkować soczki marchwiowe z cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym czy innymi dodatkami. Z tego wzglÄ™du jedynym sÅ‚usznym rozwiÄ…zaniem jest czytanie etykiet.

Czytamy etykiety

Czytając składy soków możemy wybrać taki prawdziwy, bez zbędnych dodatków. Według mnie jedynymi słusznymi składnikami są soki i przeciery. Wszystko inne jest zbędne - woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, regulatory kwasowości. Dlatego jeśli Twój ulubiony soczek zawiera cukier czy wodę to zastanów się czy warto wydawać na niego pieniądze. Może lepiej spróbować takiego, który składa się tylko z soków i przecierów? Spróbuj i przekonaj się, który jest smaczniejszy!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz