Powidła śliwkowe

Autor: Marta Udostepnij artykuł:

Zastanawiacie się jaka jest różnica między konfiturą a powidłami? Które przetwory owocowe warto kupować? 


Ilość owoców w przetworach 

Najczęściej w Polsce kupuje się dżemy, a zawierają one najniższą ilość owoców wśród przetworów. Ilość owoców wymagana do wytworzenia 100 g wyrobu powinna wynosić nie mniej niż 35 g. Warto wiedzieć, że dla dżemów z czerwonych i czarnych porzeczek, rokitnika, owoców jarzębiny, pigwy czy dzikiej róży wymagana ilość owoców to: dla dżemu – minimum 25 g na 100 g, a dla dżemu ekstra co najmniej 35 g.

Z kolei, minimalna ilość owoców wymaganych do wytworzenia konfitury to 50 g na 100 g oraz 60 g na 100 g w przypadku konfitury ekstra.

Rozróżnia się marmolady twarde (sporządzone z minimum 110 g owoców na 100 g produktu) i marmolady miękkie (sporządzone z minimum 80 g owoców na 100 g). Natomiast marmolady z owoców cytrusowych mogą być sporządzone z minimum 20 g owoców na 100 g produktu. Ten rodzaj owocowych przetworów bardzo często zawiera substancje konserwujące. Wyjątkiem są: Marmolada Dagoma i Marmolada Gomar Pińczów. Jeśli znasz inne marmolady bez konserwantów to koniecznie napisz do nas!

Natomiast powidła muszą być sporządzone z minimum 160 g owoców na 100 g gotowego produktu. Najczęściej spotykane są powidła śliwkowe, ale można kupić również inne, np. truskawkowo-jabłkowe. Albo wyłącznie z jabłek - ale również zwracajcie uwagę na skład!

 

Idealny skład powideł

Jak sami widzicie najbardziej owocowe są powidła, dlatego tak bardzo je lubię! Co do ich składu to najlepiej jeśli będą one składały się z samych owoców: Krokus, Gryszczeniówka, Batom, Ogródek Dziadunia. Ewentualnie powidła mogą zawierać cukier. Jednak inne składniki uważam za absolutnie zbędne. O ile w przypadku innych przetworów owocowych mogę przymknąć oko na inne składniki to uważam, że powidła nie powinny zawierać nic ponadto. Przecież pektyny są korzystnym dodatkiem do żywności, ale zaznaczone zostały na czerwono. Tylko dlatego, że uważam je za zbędne. Jednak w przypadku dżemów nie zaznaczyłabym ich na czerwono. Jednak jeśli w Twoim sklepie spotkasz tylko jeden rodzaj powideł składających się ze śliwek, cukru i pektyny to z czystym sumieniem możesz je kupić. Ale jeśli będą zawierały konserwant to wybierz coś innego. Mam nadzieję, że pomocne okaże się nasze zestawienie powideł :)

Co wybrać?

Uważam, że najmniej korzystne składy mają dżemy i ich spożycie powinno się mocno ograniczyć. Natomiast najlepszym wyborem są powidła. Nie dość, że są mocno owocowe to można nimi nadziewać rogaliki, ciasteczka i pączki. Pasują do wszystkiego! Możesz również postawić na modne ostatnie przetwory stworzone ze 100 g owoców na 100 g produktu (jak np. Owocowa Rapsodia z Biedronki - w porównaniu do innych produktów tego typu nie zawiera kwasu cytrynowego).

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz