Granola – zrób to sam!

Przepisy 25-01-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:
Jeśli zapytalibyśmy Polaków, co chętnie jedzą na śniadanie, wielu z nich odpowie: płatki! Jemy je w każdej postaci. Jeśli znudziły Ci się zwykłe płatki owsiane, czekoladowe lub kukurydziane i chciałbyś od czasu do czasu zjeść coś innego (ale nie ufasz składom sklepowych musli), mamy dla Ciebie specjalny przepis na domową granolę. Robiąc ją samemu masz pewność, że dodasz tylko to, co chciałbyś w niej znaleźć (bez przykrych niespodzianek w postaci dziwnych dodatków). To bardzo smaczny i prosty pomysł na urozmaicenie posiłku - zwłaszcza dla osób, które lubią śniadania "na słodko" :)

Aby zrobić domową granolę, należy przygotować poniższe składniki i dodawać je po kolei, mniej-więcej w takiej kolejności, jak na filmie, czyli:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów oraz pestek dyni
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki miodu
https://youtu.be/jyEj9piYXkI Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie i przenieść do okrągłej blachy do pieczenia. Najlepiej, aby rozłożyć naszą mieszankę równomiernie - wtedy czas pieczenia będzie krótszy i nie będzie niespodzianki w postaci niedopieczonych kawałków :) piec przez 40 minut w 180 stopniach i mieszać delikatnie mniej-więcej do pięć minut. Jeśli nie będziemy mieszać, płatki mogą się łatwo przypalić i będą gorzkie w smaku... Następnie przygotować wybrane bakalie - morele, rodzynki, żurawinę - według uznania (jeśli kawałki są większe, warto je pokroić). Dołożyć do mieszanki. Dokładnie wymieszać i przenieść do wybranego naczynia. Smacznego!  

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz