Piernik jest jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli. Jakby to powiedzieć... Święta bez piernika to jak dla wielu Święta bez Kevina w Polsacie - coś, bez czego nie możemy sobie wyobrazić Świąt :) dlatego też przygotowaliśmy specjalnie dla Was przepis na pyszne, proste ciasto piernikowe. Nie wymaga ono zbyt wielu umiejętności kulinarnych, wysiłku i czasu - za to naprawdę szybko znika ze stołu (a wcześniej zdąży wypełnić dom pięknym, charakterystycznym, korzennym zapachem!).
Potrzebne będą:
45 dag mąki
łyżka kakao
domowy zestaw przypraw korzennych
łyżeczka sody oczyszczonej
20 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka jaj
3 białka jaj
szklanka kwaśnej śmietany
200 ml płynnego miodu
bakalie (według uznania)
Przygotowanie:
Wsypać do miski mąkę, kakao oraz przyprawy korzenne. Odstawić i w osobnym naczyniu zmiksować masło z cukrem pudrem. Następnie dodać do tego żółtka, kwaśną śmietanę oraz miód. Zmiksować wszystko później jeszcze raz, a potem dodawać porcjami zmieszaną mąkę, kakao i przyprawy. Ponownie wszystko zmiksować (na koniec można wymieszać łyżką). Dodać bakalie, wymieszać.
Osobno zmiksować 3 białka jaj i dodać do wcześniej zrobionej masy. Włożyć do formy (lub 2 mniejszych foremek), a następnie piec przez 60-70 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto, po ukrojeniu, można posmarować powidłami.
https://youtu.be/Sy6yMWbFIxs
Jak widzicie, przepis jest naprawdę łatwy, szybki i przyjemny! Smacznego!
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.