Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Naturalne antybiotyki, wykazują działanie antybakteryjne, zwalczają infekcję, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, zapobiegają miażdżycy – wystarczy zjeść jeden świeży ząbek i plaster cebuli dziennie (na kanapce lub dodany do potrawy), aby te miały dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Działanie to zawdzięczamy związkom siarki znajdującym się w wyżej wymienionych warzywach. Nie ulega wątpliwościom, iż czosnek i cebula powinny stanowić podstawę diety jesienno-zimowej.
Nie dość, że wykazuje działanie rozgrzewające, to działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Czego chcieć więcej? Idealny na zimne, deszczowe wieczory, można go użyć na wiele sposobów. Idealnie się sprawdza jako dodatek do ciepłej herbaty, do obiadu lub rozgrzewającego koktajlu z pomarańczą i cynamonem. Można go również dodać do zupy krem z dyni lub marchewki.
Dzięki zawartości inhibiny miód także zalicza się do naturalnych antybiotyków. Spożywany regularnie jako dodatek do herbaty, potraw, koktajli wzmacnia odporność organizmu, hamując rozwój bakterii. W okresie przeziębienia lub grypy, warto zrobić napój miodowy (szklanka przegotowanej wody - nie za gorącej, ani nie za zimnej - połączyć z łyżeczką wody). Miód jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C.
Okres jesienno-zimowy kojarzy się z pachnącymi owocami cytrusowymi (nic dziwnego, bo wtedy trwa na nie sezon). Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny uwidaczniają się na straganach. Są znakomitym źródłem witaminy C, wzmacniają odporność i mogą być składnikiem wielu ciekawych potraw.
Żywe kultury bakterii w naturalnych jogurtach, kefirach i maślankach wykazują korzystny wpływ na układ odpornościowy. Obok produktów mlecznych, wspaniałymi produktami wzmacniającymi organizm jest kapusta kiszona i ogórki kiszone (także są źródłem witaminy C).
Podobnie jak owoce cytrusowe jest znakomitym źródłem witaminy C, a nawet ma jej większe ilości. Spożycie połowy średniej papryki (około 75-80 g) gwarantuje Nam pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto, papryka jest źródłem beta-karotenu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne.
7. Migdały
Należą do dość kalorycznych orzechów, aczkolwiek mała garstka (30 g) jest w stanie podnieść Naszą odporność i pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz potasu.
Gdy robi się chłodniej organizm szuka naturalnych podgrzewaczy, dzięki zawartości kapsaicyny w papryczce chili możemy rozgrzać się dość szybko. Podobne związki zwane kapsaicynoidami znajdziemy w przyprawach takich jak: pieprz czarny, ostra papryka, kurkumina. Kapsyicyna rozgrzewa, stymuluje organizm do produkcji przeciwciał, a także wzmacnia odporność.
Skarbnica witamin i składników mineralnych, które skutecznie wzmacniają organizm i podnoszą odporność. Tajemniczym, a zarazem prozdrowotnym składnikiem brokułów jest sulforafan, który chroni organizm przed stanem zapalnym, wykazując tym samym właściwości antyoksydacyjne. Zawartość witamin A, C i E skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, należy gotować brokuły bardzo krótko, blanszować 3 minuty, aby były al dente.
Prozdrowotny napój, który zawiera polifenole i flawonoidy. Przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują w Naszym organizmie wolne rodniki. Picie zielonej herbaty skutecznie podnosi odporność organizmu. Oprócz tego wykazuje działanie antynowotworowe, antymiażdzycowe, spowalnia procesy starzenia, a także zapobiega nadwadze. Najlepsza wersja zielonej herbaty to ta w liściach, nie dajmy się oszukać saszetkowanej herbacie.
Ze względu na Nasze zdrowie, warto sięgnąć po wyżej wymienione produkty. Zapewnią Nam zdrowie podczas okresu jesienno-zimowego oraz dobre samopoczucie bez przeziębienia i infekcji.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz