10 produktów wzmacniających odporność jesienią i zimą

Porady zakupowe 27-10-2016
Autor: Paulina Lenart Udostepnij artykuł:

Jesień i zima to okres wzmożonych infekcji, zachorowań, spadku energii oraz samopoczucia. Coraz chłodniejsze dni przyczyniają się do poszukiwania naturalnych produktów wzmacniających organizm. Aby zapobiec osłabieniu, przedstawię Wam 10 produktów, które pomogą Nam naturalnie podnieść odporność i uniknąć gorszych dni.


1. Czosnek i cebula

Naturalne antybiotyki, wykazują działanie antybakteryjne, zwalczają infekcję, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, zapobiegają miażdżycy – wystarczy zjeść jeden świeży ząbek i plaster cebuli dziennie (na kanapce lub dodany do potrawy), aby te miały dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.  Działanie to zawdzięczamy związkom siarki znajdującym się w wyżej wymienionych warzywach. Nie ulega wątpliwościom, iż czosnek i cebula powinny stanowić podstawę diety jesienno-zimowej.

2. Imbir

Nie dość, że wykazuje działanie rozgrzewające, to działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Czego chcieć więcej? Idealny na zimne, deszczowe wieczory, można go użyć na wiele sposobów. Idealnie się sprawdza jako dodatek do ciepłej herbaty, do obiadu lub rozgrzewającego koktajlu z pomarańczą i cynamonem. Można go również dodać do zupy krem z dyni lub marchewki.

 

3. Miód

Dzięki zawartości inhibiny miód także zalicza się do naturalnych antybiotyków.  Spożywany regularnie jako dodatek do herbaty, potraw, koktajli wzmacnia odporność organizmu, hamując rozwój bakterii. W okresie przeziębienia lub grypy, warto zrobić napój miodowy (szklanka przegotowanej wody - nie za gorącej, ani nie za zimnej - połączyć z łyżeczką wody).  Miód jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C.

4. Owoce cytrusowe

Okres jesienno-zimowy kojarzy się z pachnącymi owocami cytrusowymi (nic dziwnego, bo wtedy trwa na nie sezon). Pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny uwidaczniają się na straganach. Są znakomitym źródłem witaminy C, wzmacniają odporność i mogą być składnikiem wielu ciekawych potraw.

 

5. Naturalne probiotyki

Żywe kultury bakterii w naturalnych jogurtach, kefirach i maślankach  wykazują korzystny wpływ na układ odpornościowy. Obok produktów mlecznych, wspaniałymi produktami wzmacniającymi organizm jest kapusta kiszona i ogórki kiszone (także są źródłem witaminy C).

6. Papryka czerwona

Podobnie jak owoce cytrusowe jest znakomitym źródłem witaminy C, a nawet ma jej większe ilości. Spożycie połowy średniej papryki (około 75-80 g) gwarantuje Nam pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto, papryka jest źródłem beta-karotenu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne.

7. Migdały

Należą do dość kalorycznych orzechów, aczkolwiek mała garstka (30 g) jest w stanie podnieść Naszą odporność i pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz potasu.

8. Papryczka chili

Gdy robi się chłodniej organizm szuka naturalnych podgrzewaczy, dzięki zawartości kapsaicyny w papryczce chili możemy rozgrzać się dość szybko. Podobne związki zwane kapsaicynoidami znajdziemy w przyprawach takich jak: pieprz czarny, ostra papryka, kurkumina. Kapsyicyna rozgrzewa, stymuluje organizm do produkcji przeciwciał, a także wzmacnia odporność.

 

9. Brokuły

Skarbnica witamin i składników mineralnych, które skutecznie wzmacniają organizm i podnoszą odporność. Tajemniczym, a zarazem prozdrowotnym składnikiem brokułów jest sulforafan, który chroni organizm przed stanem zapalnym, wykazując tym samym właściwości antyoksydacyjne. Zawartość witamin A, C i E skutecznie pomoże w walce z przeziębieniem. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, należy gotować brokuły bardzo krótko, blanszować 3 minuty, aby były al dente.

10. Zielona herbata

Prozdrowotny napój, który zawiera polifenole i flawonoidy. Przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują w Naszym organizmie wolne rodniki. Picie zielonej herbaty skutecznie podnosi odporność organizmu. Oprócz tego wykazuje działanie antynowotworowe, antymiażdzycowe, spowalnia procesy starzenia, a także zapobiega nadwadze. Najlepsza wersja zielonej herbaty to ta w liściach, nie dajmy się oszukać saszetkowanej herbacie.


Ze względu na Nasze zdrowie, warto sięgnąć po wyżej wymienione produkty. Zapewnią Nam zdrowie podczas okresu jesienno-zimowego oraz dobre samopoczucie bez przeziębienia i infekcji.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz