Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Mięso oddzielone mechanicznie otrzymywane jest przez mechaniczne przeciskanie szkieletów, na których znajdują się resztki mięsa niemożliwe do odkrojenia w tradycyjny sposób. Czyli najpierw wykrawane są z tuszy (np. drobiowej) elementy takie jak udka, skrzydełka i pierś, a następnie szkielet z niewielką ilością mięsa jest przeciskany przez cylindryczne sita pod ciśnieniem. W ten sposób powstaje mięso odzielone mechanicznie, czyli MOM.
Występują dwa rodzaje metod odzyskiwania mięsa od kości:
MOM może zawierać podwyższone ilości nie tylko wapnia, ale i fosforu. Jednak tylko dla wapnia zostały ustanowione dopuszczalne limity. A produkty (np. parówki) składające się z MOM-u zazwyczaj zawierają dodatek fosforanów. Czyli nie dość, że produkt zawiera fosfor pochodzący z mięsa oddzielonego mechanicznie to jeszcze jest on dodawany np. jako polifosforany. Nadmierna podaż fosforu w diecie może prowadzić do rozregulowania gospodarki mineralnej organizmu, co może doprowadzić do zmniejszania się masy kostnej.
Mięso oddzielone mechanicznie zawiera znacznie więcej tłuszczu (czyli więcej nasyconych kwasów tłuszczowych) i mniej białka niż zwykłe mięso. Taki surowiec jest bardziej podatny na utlenianie, co powoduje konieczność stosowania przeciwutleniaczy. Z tego względu musi on być odpowiednio przechowywany, ponieważ źle przetwarzany może stanowić potencjalne zagrożenie zdrowotne. Podsumowując, MOM cechuje się ograniczoną przydatnością technologiczną, niższą wartością odżywczą i większym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym (dlatego zwiększa podatność produktu na psucie) w porównaniu z mięsem wykrawanym ręcznie.
Jako ciekawostkę dodam, że jeśli producent postanowi zastosować zbyt wysoką ilość mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie to uzyskany produkt może wykazywać niepożądane cechy, takie jak np. zmiana smaku i konsystencji frankfurterek czy barwy i zapachu mortadeli.
MOM jest powszechnie stosowany jako dodatek do różnych produktów mięsnych ze względu na stosunkowo niską cenę (jest około 10 razy tańszy niż czysta tkanka mięśniowa). Producenci chętnie wykorzystują MOM do produkcji parówek, klopsów, pulpetów i pasztetów. Niestety zdecydowana większość konsumentów podczas zakupów kieruje się ceną, a nie jego składem. A to najtańsze produkty zawierają mięso oddzielone mechanicznie i wiele dodatków do żywności. Produkt wyższej jakości składa się z mięsa i nie będzie potrzebować tak licznej "armii" w postaci dodatków do żywności. Pamiętaj o tym!
I odpowiedz sobie na pytanie: czy chcesz jeść takie produkty?
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz