Szynki wieprzowe w plastrach

Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Szynka wieprzowa w plastrach to popularny dodatek do kanapek, sałatek czy innych dań. Jednak wybierając ją, warto zwrócić uwagę na skład, bo niestety wiele produktów dostępnych na rynku zawiera liczne dodatki, które mogą obniżać jakość i wartości odżywcze szynki wieprzowej. W tym artykule znajdziecie produkty godne uwagi i takie, których lepiej unikać!


Szynka wieprzowa o dobrym składzie

Wybór dobrej szynki wieprzowej w plastrach wymaga dokładnego czytania etykiet i zwracania uwagi na skład. Szynka o wysokiej zawartości mięsa, minimalnej ilości dodatków, niskiej zawartości soli i bez zbędnych wypełniaczy będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowsza. Dbaj o to, co trafia na Twój talerz, aby cieszyć się pełnią smaku i zdrowia.

Sprawdź zawartość mięsa

Jednym z najważniejszych kryteriów przy wyborze szynki powinna być zawartość mięsa. Dobra szynka powinna mieć jak najwyższą zawartość mięsa – najlepiej powyżej 90%, a jeszcze lepiej, jeśli wynosi ona 95-98%. Im wyższa zawartość mięsa, tym mniej w niej dodatków i lepsza jakość produktu.

Unikaj zbędnych dodatków

Czytając skład, zwróć uwagę na obecność dodatków, takich jak: konserwanty, wzmacniacze smaku, barwniki czy stabilizatory. Najlepsze szynki to te, które mają prosty skład – tylko mięso, sól i przyprawy (ewentualnie naturalne aromaty). Unikaj produktów, które zawierają fosforany, azotyny, glutaminian sodu czy syrop glukozo-fruktozowy. Im krótsza lista składników, tym lepiej dla zdrowia.

Zwróć uwagę na zawartość soli

Szynki często są solone, aby przedłużyć ich trwałość i poprawić smak. Jednak zbyt wysoka zawartość soli może być niezdrowa, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem. Wybierając szynkę sprawdź, ile soli zawiera produkt – najlepiej, jeśli jest to poniżej 2g w 100g produktu. Pamiętaj, że smakowitość szynki nie powinna wynikać wyłącznie z dużej ilości soli.

Szynka wieprzowa w plastrach - kryteria oceny

  • Ocenę pozytywną otrzymały szynki z wysoką zawartością mięsa i bez zbędnych dodatków do żywności. Opcje z dodatkiem glukozy też mają ocenę pozytywną, ponieważ ich skład jest prosty, a dodatek glukozy jest minimalny (dodano ją w celu polepszenia struktury szynki, ze względu na brak obecności konserwantu). Te opcje możecie śmiało wrzucać do koszyka! :)
  • Ocenę neutralną otrzymały produkty, które mają sporą zawartość mięsa i 1-2 zbędne dodatki (zazwyczaj konserwant: azotyn sodu). Ten składnik nieco obniża jakość tych szynek, ale nie są one najgorszym wyborem. Gdy nie macie możliwości zakupu tych z uśmiechniętą buźką, to od czasu do czasu można zastąpić je tymi z oceną neutralną.
  • Ocenę negatywną otrzymały szynki, które mają niską zawartość mięsa i masę zbędnych dodatków do żywności (np. karagen, który może nasilać stany zapalne jelit czy maltodekstrynę o wysokim indeksie glikemicznym). Tych lepiej unikajcie!

Komentarze

Wędliny drobiowe w plastrach - Czytamy Etykiety - Analiza etykiet produktów spożywczych

[…] Szukasz szynki wieprzowej o dobrym składzie? Sprawdź ten wpis (klik). […]

Dodaj komentarz