Dzień Marchewki – dlaczego warto ją jeść i co z niej przygotować?

Zdrowie 05-04-2023
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Wczoraj świętowaliśmy Dzień Marchewki. Z tej okazji mamy dla Was trochę faktów o tym prozdrowotnym warzywie 🥕


  • Jest źródłem wielu witamin i minerałów, chociaż najbardziej kojarzymy ją z obecności beta-karotenu wspierającego wzrok oraz poprawę stanu skóry,
  • Przez obecność błonnika podnosi sytość posiłków oraz wspomaga pracę układu krążenia,
  • Będzie świetnym urozmaiceniem diety u osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanów - zarówno surowa jak i gotowana marchewka mają niski indeks glikemiczny.

Marchewka ma ogrom prozdrowotnych zalet, przez co na pewno warto o niej pamiętać każdego dnia. Jej słodkawy smak sprawia, że nadaje się do przygotowywania nie tylko wytrawnych posiłków, ale również deserów i słodkich przetworów.

Oprócz tradycyjnej surówki czy chrupania jako przekąski jest jeszcze wiele możliwości na jej wykorzystanie:

Indeks glikemiczny marchewki

Ze względu na niski indeks glikemiczny marchewka może być spożywana przez diabetyków. Warto pamiętać jednak o tym, że im bardziej rozgotowana i rozdrobniona, tym wyższy jest jej indeks.

  • Surowa, cała marchewka = indeks glikemiczny 16
  • Surowa marchewka pokrojona w kostkę = indeks glikemiczny 35
  • Surowa marchewka starta na tarce = indeks glikemiczny 39
  • Marchewka gotowana w całości = indeks glikemiczny 33
  • Marchewka pokrojona w kostkę i ugotowana = indeks glikemiczny 49

Mimo tego, że indeks glikemiczny pokrojonej i ugotowanej marchewki wynosi 49, to wciąż ten wynik zalicza się do niskiego indeksu glikemicznego (do 55).

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz