Jakie składy mają… kaszotta?

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:
Kaszotto, gryczotto, ciecierzotto... Ciekawe te wszystkie nazwy dań zbożowych (których nazw pierwowzorem oczywiście było risotto :)). Kaszotta są chyba najpopularniejsze z nich, dlatego dziś bierzemy na tapet właśnie je - gotowe, sklepowe kaszotta. Dla nas produkty te są całkiem ciekawe - bo po pierwsze, są alternatywą na szybki obiad w zabieganym dniu, a po drugie - mają całkiem dobre składy!

Nie będę owijać w bawełnę: gotowe kaszotta ze sklepów są w większości naprawdę OKEJ. Podstawą są w nich oczywiście kasze - gryczana, jęczmienna, orkiszowa, bulgur - wszystkie mają sporo błonnika oraz dobry wpływ na organizm. Prócz kaszy, kaszotto zawierają warzywa, grzyby, przyprawy, mięso - są różne wersje i dla każdego coś się znajdzie. Większość tego typu produktów ma dobry skład - zawierają niewiele dodatków.

  • w kilku kaszottach pojawił się cukier, ale nie będziemy go demonizować - czasami jest go po prostu odrobina "do smaku" (jest obecny w produkcie Łowicz i Bacówka)
  • ocenę obniżyłyśmy do neutralnej także za aromat, konserwant i regulator kwasowości - tych dodatków nie pojawia się dużo i zwykle w produkcie jest tylko jeden czy dwa - dlatego uważamy, że nie jest tak źle :)

Kaszotto może być całkiem dobrym pomysłem na obiad. Jadacie takie wynalazki? :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz