Cukry żelujące

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście nie wszystkie!


Skład cukrów żelujących

Cukry żelujące składają się z cukru, pektyn i zazwyczaj z substancji konserwującej. Oczywiście polecam tylko te, które konserwantów nie zawierają. Pektyny pełnią rolę żelującą i przyspieszają przygotowanie przetworów owocowych. Natomiast cukier nie tylko słodzi, ale również pełni rolę konserwantu.

Kryteria oceny produktów:

  • pozytywna - otrzymaÅ‚y produkty: Batom Pektyna, a także Biovegan, Pektożel - tylko cukier i pektyna, czyli idealnie.
  • neutralna - otrzymaÅ‚y cukry bez konserwantu, ale z olejem. Na kwas cytrynowy przymknęłam oko, ale na tÅ‚uszcz już nie.
  • negatywna - wszystkie cukry z substancjÄ… konserwujÄ…cÄ….

Pektyny 

Funkcje

W przemyÅ›le spożywczym pektyny wykorzystuje siÄ™ m.in. jako:

  • skÅ‚adnik żelujÄ…cy w produkcji dżemów i galaretek,
  • zagÄ™szczacz, emulgator i stabilizator margaryn, majonezów i sosów saÅ‚atkowych,
  • jako substytut tÅ‚uszczu w produktach cukierniczych, wypiekach i lodach,
  • jako czynnik ograniczajÄ…cy ilość absorbowanego tÅ‚uszczu w panierkach produktów przeznaczonych do smażenia.

Nie napisałam jeszcze, że pektyny naturalnie występują w owocach i warzywach. Ich dzienne spożycie - w postaci naturalnej i przetworzonej jako dodatku do żywności o symbolu E 440 - wynosi 4-5 g.

Wpływ na zdrowie

Pektyny warto spożywać, ponieważ:

  • wpÅ‚ywajÄ… na ograniczanie wchÅ‚aniania glukozy w jelicie cienkim,
  • wpÅ‚ywajÄ… na obniżenie stężenia cholesterolu i lipidów we krwi,
  • jako rozpuszczalna frakcja włókna pokarmowego (bÅ‚onnika) korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na pracÄ™ jelit,
  • sÄ… pomocne w terapii zatruć oÅ‚owiem i rtÄ™ciÄ…,
  • wykazujÄ… antynowotworowe dziaÅ‚anie,
  • mogÄ… być skuteczne w leczeniu otyÅ‚oÅ›ci.

Zawartość pektyny w owocach

Zasada jest taka, że im owoc bardziej dojrzaÅ‚y tym zawiera mniej pektyny. Dlatego ważne jest tak wybierać owoce, żeby nie robić przetworów z przejrzaÅ‚ych owoców. Najlepsze bÄ™dÄ… takie, które dopiero dojrzaÅ‚y.

Owoce bogate w pektynÄ™ â€“ o ile nie sÄ… przejrzaÅ‚e to posiadajÄ… odpowiedniÄ… ilość pektyny do utworzenia Å¼elu tylko przy dodatku cukru:

  • czarne i czerwone porzeczki
  • agrest
  • żurawina
  • Å›liwki
  • mirabelki
  • kwaÅ›ne jabÅ‚ka
  • pigwa
  • cytryny
  • skórki z owoców cytrusowych (zawierajÄ… wiÄ™cej pektyny niż sam owoc)

Owoce Å›rednio bogate w pektynÄ™ â€“ mogÄ… potrzebować dodatku pektyny:

  • morele
  • maliny
  • jeżyny
  • borówka amerykaÅ„ska wczesna
  • dojrzaÅ‚e jabÅ‚ka
  • pomaraÅ„cze

Owoce ubogie w pektynÄ™ â€“ potrzebujÄ… dodatku pektyny:

  • wiÅ›nie
  • czereÅ›nie
  • gruszki
  • truskawki
  • borówka amerykaÅ„ska późna
  • rabarbar
  • figi

To jakie przetwory owocowe zamierzacie robić? A może już zrobiliście?

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz