Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Trudno było nam wystawić oceny, ponieważ wszystkie pomidory w puszce mają dosć zbliżone składy - są to głównie pomidory, sok pomidorowy i sól, ale w niektórych pojawił się też kwas cytrynowy. Nie jest to jakiś szkodliwy dodatek - ale jak by nie było, nie jest w takim produkcie potrzebny. Zawsze staramy się polecać Wam produkty o możliwie najkrótszej liście składników - zatem uznałyśmy, że pomidory z kwasem cytrynowym dostaną ocenę neutralną (co oczywiście nie skreśla ich całkowicie - bo trzeba pamiętać, że pomidory mają całą masę prozdrowotnych właściwości!).
Pomidor to jedno z niewielu z warzyw, któremu obróbka termiczna pomaga, a nie szkodzi. Większość warzyw podczas gotowania czy smażenia traci (w wysokiej temperaturze) witaminy czy inne prozdrowotne składniki. W przypadku pomidorów, wytwarza się w nim więcej istotnego dla naszego zdrowia składnika – likopenu. Likopen to silny antyoksydant - pomaga wyłapywać wolne rodniki i neutralizować je. Hamuje procesy starzenia, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe.
Same pomidory są zdrowe, ale puszki już niekoniecznie. Bisfenol A, zawarty w aluminiowych puszkach (ale też np. plastikowych butelkach), może być przyczyną cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia i zaburzeń gospodarki hormonalnej. Radzimy więc spożywać jak najmniej puszkowanych produktów. To najlepsze wyjście - choć oczywiście od czasu do czasu też nie zaszkodzi!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz