Co oznaczają cyferki na mąkach? Nie martw się, dla wielu to także czarna magia!Jak wybrać najlepszą do konkretnych wypieków?
Cyferki to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych.
– Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.
– Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka ciemniejsza
Przykładowo, mąka typ 450 zawiera 0,45% popiołu (składników mineralnych) a typ 2000 – już 2%.
Każdy typ nieco inaczej “sprawuje się” w wypiekach. I tak: mąka tortowa nadaje się super do wypieków i tortów, krupczatka do kruchych ciast, luksusowa (czyli typ 550) do np. ciast drożdżowych. Typy 650 i 750 super sprawdzą się przy pieczywie, a typ 1850 – czyli mąka graham – do pieczywa pełnoziarnistego.
Wśród mąk żytnich mąki jasna (typ 580) i sitkowa (typ 1400) sprawdzą się przy pieczywie (jasna też przy makaronach), mąka pytlowa typ 720 i razowa typ 2000 nadają się do pieczywa, ale też na zakwas na żur. Jakich mąk używacie najczęściej w swojej kuchni?
O tych z Was, którzy nie są zwolennikami mąki pszennej/ glutenu też pamiętamy! Ograniczanie glutenu to temat, który w ostatnich latach szczególnie zyskuje na popularności – ze względów zdrowotnych, alergii pokarmowych czy chęci lżejszego jedzenia – coraz więcej osób decyduje się na znalezienie zamienników mąki pszennej. I tu przychodzimy my, z propozycjami.
Jak znaleźć produkt, z którym też będzie można piec, robić naleśniki, zabielać sosy itp? Z ratunkiem przychodzi m.in. mąka kokosowa – dobra np do omletu i ciast, migdałowa – do panierek i wypieków, z cieciorki – do placków, naleśników i zagęszczania zup i sosów – jest ich sporo więcej, co widzicie na naszych zdjęciach.
Pamiętajcie, że chleby czy ciasta pieczone na bezglutenowych mąkach nie wyrosną tak ładnie, jak na np. mące pszennej – bo to właśnie gluten odpowiada w największej mierze za rośnięcie ciasta. Takie mąki mogą też przysporzyć więcej “emocji” w kuchni – są trudniejsze w użytkowaniu i czasami trzeba wykonać kilka podejść, aby znaleźć w nich “złoty środek” i aby w końcu dany wyrób wyszedł.