Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowliśmy sprawdzić z czego składają się sklepowe białe kiełbasy.
Skład idealny białej kiełbasy to mięso i przyprawy. Na szczęście udało nam się takie znaleźć! I okazało się, że jedną z nich wyprodukował znany producent, czyli Sokołów. Brawa! Pozostałe produkty zawierały zbędne składniki, czyli m.in. sztuczne aromaty, stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwant.
Komentarze do poszczególnych produktów:
- Sokołów Naturrino – świetny skład – nie mamy do czego się doczepić. Dobry wybór!
- Dolina Dobra – skład jest bardzo dobry i krótki. Malutki minus za brak doprecyzowania informacji o aromatach – nie wiemy, czy są to aromaty naturalne czy syntetyczne.
- LidlPikok Premium – dobry skład, bez szkodliwych dodatków.
- Kraina Wędlin – plus za wysoką ilość mięsa i brak wypełniaczy.
- Pikok – dość wysoka ilość mięsa, ale szkoda, że kiełbasa zawiera maltodekstrynę. Natomiast nie jest to najgorszy wybór.
- Morliny – zdecydowane nie dla tego produktu! Mało mięsa, dużo dodatków do żywności mogących mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Omijajcie ten produkt szerokim łukiem!
- Wasag – bardzo dobry skład.
- DrobimexLuksusowa – skład nie jest luksusowy, dlatego ocena jest negatywna.
- Olewnik – niska ilość mięsa i kiepski skład.
- Drobimex – szkoda pieniędzy na takie wyroby…
Żadnej z tych kiełbas nie próbowałam, dlatego nie wiem jak wypadają pod względem smakowym. Warto również próbować kiełbas białych z małych sklepów mięsnych. A Wy gdzie kupujecie wędliny?