Zupa dyniowa

Kategoria: Przepisy


Sezon na dynię uważamy za otwarty! Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kilogramów to  dyniowe potrawy są strzałem w dziesiątkę.


Dlaczego warto jeść dynię?

  • jest źródłem błonnika, który m.in. wspomaga trawienie,

  • zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy – akurat jesień to okres przeziębień, dlatego warto ją włączyć do jadłospisu,
  • ma świetny wpływ na skórę,
  • zawiera witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok
  • jest pyszna i można na jej bazie wyczarować wiele potraw, na słodko i na słono

Mamy dla Was przepis na zupę-krem z dyni. Jesienią ma się większą ochotę na zupy, ponieważ działają rozgrzewająco. Każdy ma inny sposób na dyniową zupę – podzielcie się swoim w komentarzu!

Składniki:

  • 2-3 kg dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki duże
  • 2 cebule
  • kawałek kłącza imbiru
  • wywar warzywny
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki.
2. Cebule oraz ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
3. Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
4. Do garnka wkładamy dynię, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewamy około 2-3 litrów wywaru warzywnego, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
5. Zupę blendujemy na jednolitą masę.

Przed podaniem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

AUTOR

red

Redakcja Czytamy Etykiety

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.