Sorbitol; syrop sorbitolowy (e 420)

Informacje o składniku

Jest syntetyczną substancją słodzącą i teksturotwórczą. Charakterystyczną właściwością sorbitolu jest jego powolne wchłanianie w przewodzie pokarmowym, co powoduje częściową jego eliminację, a więc i eliminację zawartych w nim kalorii. Spożycie sorbitolu w ilościach 10-50 g/dzień może wywoływać u dorosłych lekkie zaburzenia trawienia, a niekiedy nawet ciężkie biegunki. U dzieci takie objawy mogą wystąpić po spożyciu niższej dawki. Kwestią sporną jest to czy sorbitol powinien być spożywany przez diabetyków. Istnieją doniesienia, że sorbitol stosowany, w charakterze słodziku przez ludzi chorych na cukrzycę lub otyłość, może przyczyniać się do patogenezy nefropatii cukrzycowej. Może uszkadzać nerki z uwagi na własności osmotyczne i powodować „obrzęk” komórek nerki, upośledzając ich funkcję.

Grupa

Substancje słodzące

Funkcja

Słodząca

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.