Ksylitol (e 967)

Informacje o składniku

Jest syntetyczną substancją słodzącą oraz utrzymującą wilgotność (dawniej otrzymywaną z brzozy). Podobnie słodki jak cukier, ale jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny (jest bezpieczny dla diabetyków). Ksylitol zaliczany jest do słodzików zapobiegających próchnicy. Szczególnie interesująca jest możliwość znacznego zmniejszenia częstości rozwoju ostrego zapalenia ucha środkowego u dzieci (nawet o 40%) – w wyniku stosowania ksylitolu. Dzienna dawka ksylitolu może znacząco zmniejszyć szansę rozwoju ostrego zapalenia ucha środkowego u dzieci. Ksylitol spożyty w dużych ilościach może wywoływać biegunki. Odradza się jednorazowe spożywanie przekraczające 20 g lub łącznie dziennie 50 g.

Grupa

Substancje słodzące

Funkcja

Stabilizująca, Utrzymująca wilgotność, Słodząca

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.