Kategoria:
Słodycze
Fig Bar figowy Nature’s Bakery jest batonem figowym z mąki pszennej razowej z pełnego przemiału, który został wyprodukowany w USA. W małym opakowaniu znajdują się dwie sztuki batoników. Na opakowaniu można przeczytać następujące zapewnienia producenta: bez cholesterolu, bez składników mlecznych, bez tłuszczy trans, koszerny, bez GMO, odpowiedni dla wegan. Pasta figowa stanowi 15% produktu, czyli rzeczywiście jest to batonik figowy. Zaletą batonika jest to, że został wyprodukowany z mąki pszennej razowej i nie zawiera tłuszczów trans. Batonik zawiera dodatek płatków owsianych oraz błonnika owsianego, co również przemawia na jego korzyść. Jedna sztuka (28 g) dostarcza 110 kcal i zawiera dwie łyżeczki cukru (11 g). Fig Bar Nature’s Bakery można uznać za lepszą wersję batonów pełnych tłuszczu i cukru. Zawartość tłuszczu w jednym batoniku Fig Bar wynosi 2,5 g (czyli tłuszcz stanowi 9%; dla porównania w Snickersie tłuszcz stanowi 23% batona). Ocena Fig Bar jest neutralna, ale z plusem. Batoniki dostępne są w Żabce i Fresh Market.