Nareszcie wyczekiwany sezon na szparagi w pełni! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji kupić, to warto to nadrobić, bo szparagi mają naprawdę sporo korzyści dla organizmu – zebraliśmy je dla Was na grafikach 💚
Oprócz tego, mamy też dla Was kilka ciekawostek, których możecie nie spodziewać się po tych warzywach 🤭 Czy wiecie, że…
- Szparagi możecie jeść na surowo i dodawać je w tej formie do sałatek czy bowli warzywnych,
- Zielonych szparagów nie musicie obierać 🌱
- Podczas obróbki najwięcej wartości odżywczych zachowują szparagi blanszowane lub gotowane na parze,
- Kolor szparagów zależy od tego, jaki mają dopływ światła. Białe rosną pod powierzchnią, dlatego mają ograniczony dostęp do światła, a zielone rosną na powierzchni, przez co są… zielone 🤪
- Dostarczają tylko 18 kcal na 100g, dzięki czemu są świetnym dodatkiem w diecie osób odchudzających się.
Lubicie szparagi? W jaki sposób przygotowujecie je najczęściej? 😊