Skip to main content

Resweratrol – czym jest i jakie ma właściwości?

2020-01-06

Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

  W tekstach na temat zdrowia i zdrowego odżywiania często pojawia się (dla wielu tajemnicza) substancja – resweratrol. Zastanawialiście się, co to takiego? Resweratrol jest przeciwutleniaczem, czyli substancją zwalczającą wolne rodniki, których zbyt duża ilość powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do wielu chorób – przede wszystkim nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Resweratrol, który niszczy wolne […]

  W tekstach na temat zdrowia i zdrowego odżywiania często pojawia się (dla wielu tajemnicza) substancja – resweratrol. Zastanawialiście się, co to takiego? Resweratrol jest przeciwutleniaczem, czyli substancją zwalczającą wolne rodniki, których zbyt duża ilość powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do wielu chorób – przede wszystkim nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Resweratrol, który niszczy wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób, ale też przyczynia się do spowolnienia starzenia (nie tylko tego widocznego z zewnątrz – czyli np. skóry – lecz wszystkich komórek ciała).


Resweratrol i jego wpływ na zdrowie

Resweratrol jest związkiem syntetyzowanym m.in. w skórkach winogron jako odpowiedź na infekcje grzybicze, promieniowanie UV i czynniki stresogenne (oczywiście chodzi tu o stres oksydacyjny, a nie taki, co towarzyszy nam przed egzaminami :)). Ma bardzo dużą aktywność biologiczną w  szerokim zakresie – działa m.in. przeciwzapalnie, antyangiogennie (co ma ogromne znaczenie przy hamowaniu rozwoju nowotworów), antyoksydacyjnie. I to, co wspomniałam wcześniej – chroni organizm przed chorobami układu krążenia i neurodegeneracyjnymi (np. Alzheimerem), hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu i agregację płytek krwi (przez co hamuje powstawanie zakrzepów). W rezultacie zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego – w tym zawału serca oraz choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi, jest też coraz więcej przesłanek, że korzystnie wpływa on na stężenie glukozy i poprawę insulinowrażliwości.

Czy wiedzieliście, że Francuzi – chyba najwięksi miłośnicy czerwonego wina – uchodzą za jeden z najzdrowszych europejskich narodów, a odsetek osób z chorobami serca we Francji jest najniższy na świecie? Mimo, ze zajadają się tłustymi serami pleśniowymi, słodkim ciastem francuskim, pszennym pieczywem i deserami, uwielbiają też majonez. Zastanawialiście się, dlaczego tak się dzieje? No właśnie – w dużej mierze dzięki zawartemu w czerwonym winie resweratrolowi. Warto podkreślić, że aktywność przeciwutleniająca win czerwonych jest około 6x większa, niż win różowych, i aż około 17x większa, niż win białych. Zatem po czerwone wino naprawdę warto co jakiś czas sięgać (oczywiście w ograniczonych ilościach).

W czym znajdziemy resweratrol?

Na szczęście nie tylko ciemne winogrona i czerwone wino są źródłem tego związku – choć te dwa są zdecydowanie najlepszym. W świeżych skórkach ciemnych winogron występuje 50-100 mg resweratrolu na 1 g owoców, a więc 5-10 procent ich ogólnej masy. W mniejszych ilościach substancja ta występuje także w:

– orzechach

– owocach jagodowych (żurawina, morwa, malina, borówka amerykańska i borówka brusznica, truskawka czy czarna porzeczka)

– jabłkach

– kakao

– czekoladzie

– skórkach pomidorów

Zasada jest taka, ze rośliny dojrzewające w cieplejszym klimacie – ze względu na większy dostęp promieniowania UV (które jest czynnikiem stymulującym powstawanie resweratrolu) – zawierają więcej tego związku. W owocach występuje w postaci naturalnej (trans-resweratrol), w winie – po procesie fermentacji – jako cis-resweratrol. Obie formy wykazują działanie przeciwutleniające i prozdrowotne. Jak więc widzicie, owoce – a także czerwone wino (w umiarkowanej ilości) – poza smakiem, posiadają także świetny wpływ na zdrowie.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024