Drugie śniadanie – niech rzuci kamieniem ten, kto nie jadł go nigdy w biegu, na szybko, w pośpiechu. Tak naprawdę na spokojne zjedzenie drugiego śniadania więcej czasu mamy jedynie gdy akurat jesteśmy w domu – ale większość z nas jest w tym czasie w pracy, szkole na uczelni, więc zazwyczaj jemy je na szybko…
Rola drugiego śniadania w codziennej diecie jest dużo większa, niż nam się wydaje. W końcu często wracamy do domu z pracy/szkoły w późnych godzinach popołudniowych, a śniadanie zjedzone rano energetycznie wystarcza na może 4 godziny. A przecież do powrotu do domu jeszcze daleko i przyda nam się trochę dodatkowej energii.
Jaka jest rola drugiego śniadania?
– pomaga się skoncentrować (co jest nieodłącznym elementem efektywnej nauki i pracy)
– dodaje energii do wysiłku i pracy fizycznej
– zapobiega podjadaniu i sięganiu po przekąski w dalszej części dnia – zazwyczaj jest tak, że gdy w pierwszej części dnia ograniczamy kalorie, więcej nam się chce jeść po południu i na noc – a jedzenie na chwilę przed snem bardzo sprzyja przybieraniu na wadze.
– pomaga dbać o regularność posiłków, zapobiegając tym samym nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi (jest to ważne szczególnie u osób z insulinoopornością oraz u cukrzyków)
– poprawia samopoczucie
Głód może znacznie zmniejszać możliwości organizmu, dlatego warto dbać o jedzenie drugiego śniadania i nie rezygnować z niego.
Warto też dbać o jego jakość i o to, by było jak najbardziej odżywcze. Posiłek ten powinien dostarczać jak najwięcej różnych składników potrzebnych dla organizmu – i białka i węglowodanów i tłuszczy. Możemy postawić więc na ryby – są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Świetnym uzupełnieniem będą też warzywa.
Jako, że zwykle drugie śniadanie jemy „na szybko”, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, to idealnym wyjściem będzie posiłek o wygodnej w spożyciu formie, jest łatwy w przygotowaniu czy najlepiej – od razu gotowy do spożycia. I tu pojawia się pytanie – jak, mając niewiele czasu, znaleźć w biegu np. świeże ryby? Z ratunkiem przychodzą te w puszce, z równie dobrym składem i wartościami odżywczymi! Ze swojej strony możemy polecić np produkty od Salatino, przetestowane przez nas niejednokrotnie!
SALATINO – PRODUKTY IDEALNE NA DRUGIE ŚNIADANIE
Zaczniemy od przedstawienia Wam propozycji smakowych jakie Salatino ma w swojej ofercie, bo
już od samych nazw głód sam przychodzi! Salatino – Łosoś z komosą ryżową warzywami i nasionami konopnymi i Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami. Dla każdego coś pysznego?
To, co znajdziecie w produktach Salatino to:
– naturalne składy, bez żadnych chemicznych dodatków, polepszaczy smaku i konsystencji
– wysoka wartość odżywcza wynikająca z dobrze dobranych składników
– są bogate w ryby – tuńczyka i łososia – które są źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3
– zawierają warzywa (również te “bardzo białkowe”, jak soczewica)
– to źródło węglowodanów złożonych z kaszy kuskus i komosy ryżowej (która też przy okazji zawiera sporo białka)
– są idealne jako szybka, ale i zdrowa przekąska w pracy, na szkolnej przerwie, a także na wycieczce. Mają bardzo wygodną do spożycia formę
– dzięki starannie dobranym kompozycjom smakowym są bardzo sycące i smaczne
– idealne jako dobre źródło białka dla sportowców
Takie gotowe dania bez konserwantów, dodatków (za to pełne wielu wartościowych dla nas składników) sprawdzą się nie tylko jako szybka przekąska, ale i będą idealne w podróż. Akurat zbliżają się wakacje – więc warto o nich pamiętać!