Było wiele próśb o zestawienie oliwek nadziewanych, więc przygotowałam dla Was kilka grafik. Najlepsze składy mają oliwki nadziewane migdałem, a najgorsze z anchois.
Oliwki nadziewane pastą paprykową – kryteria oceny
- pozytywna dla Campomar Nature – w porównaniu do innych ma o wiele lepszy skład, dlatego postanowiła im dać ocenę pozytywną. Szkoda tylko, że dostępne głównie w sklepach internetowych.
- neutralna dla większości oliwek – mają bardzo podobne składy, dodane do nich dodatki do żywności są bezpieczne dla zdrowia (w zastosowanych stężeniach).
- negatywna dla oliwek z substancją konserwującą.
Oliwki nadziewane migdałami – kryteria oceny
- pozytywna dla Gaea (można kupić w Piotr i Paweł, E.Leclerc) – mają idealny skład, BEZ żadnych dodatków do żywności. Z tego względu postanowiłam je wyróżnić.
- neutralna dla pozostałych oliwek – zastosowane w nich dodatki do żywności są bezpieczne dla naszego organizmu. Można je spokojnie kupować!
Oliwki nadziewane anchois – kryteria oceny
- negatywna dla wszystkich oliwek, ponieważ zawierają glutaminian sodu, którego nie powinniśmy spożywać w nadmiarze, a najlepiej wcale.